ΚΟΣΜΟΣ

Οι πέντε προκλήσεις του Μπάιντεν στην Ευρώπη

Το κρίσιμο ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη
Το κρίσιμο ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει σήμερα Ευρωπαίους ηγέτες και ΝΑΤΟικούς συμμάχους, στο πλαίσιο μιας διεθνούς κρίσης στην οποία δεν διαφαίνεται τέλος.

Πέντε είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν στο ταξίδι του στην Ευρώπη, το τρίτο απο την έναρξη της θητείας του στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το ΒΒC.

Επίδειξη ενότητας

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής με κοινό βηματισμό με τους συμμάχους τους, ειδικά στις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η επείγουσα ανάγκη αφαίρεσε ορισμένα παραδοσιακά εμπόδια στη συναίνεση. Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι πιθανότητες για διχόνοια θα αυξάνονται. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει τους συμμάχους του ότι η ενισχυμένη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ δεν είναι μια προσωρινή προϋπόθεση αλλά η νέα φυσιολογική κατάσταση.

Προσφυγική κρίση

Η Πολωνία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή. Το άνοιγμα των συνόρων της σε εκατομμύρια πρόσφυγες έχει ασκήσει σημαντική πίεση στη χώρα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και οικονομική αστάθεια. Το να διασφαλιστεί ότι το έθνος θα παραμείνει αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια πιεστική ανησυχία των ΗΠΑ.

Στρατιωτικές λύσεις

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν πιο προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Υπάρχουν ανησυχίες για τα είδη της αντιαεροπορικής υποστήριξης που θα πυροδοτούσαν τη ρωσική απάντηση κατά του ΝΑΤΟ και την επιμελητεία της απόκτησης όπλων στα χέρια της Ουκρανίας - κανένα από τα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οδικός χάρτης κυρώσεων

Οι συντριπτικές διεθνείς κυρώσεις - με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρώπη - δεν έχουν αποτρέψει τη Ρωσία από το να συνεχίσει την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία. Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι επιμένουν ότι ο πόνος των κυρώσεων θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να βρουν νέους τρόπους τιμωρίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Το ζήτημα της Κίνας

Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη θα χρειαστεί να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να πείσουν την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία και, ει δυνατόν, να την καταδικάσει με τρόπο σκληρό και απερίφραστο. Η απειλή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας -σε περίπτωση που βοηθούσε ανοιχτά τη Ρωσία- βαραίνει ήδη την κινεζική οικονομία. Ωστόσο, η πρόσφατη υποστήριξη της Κίνας στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επερχόμενη οικονομική σύνοδο κορυφής της G20 υποδηλώνει ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο.

Διαβάστε επίσης:

Mε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις αποσκευές του ο Μπάιντεν στην Ευρώπη