ΚΟΣΜΟΣ

Να γιατί πήγε ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Το σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου

Να γιατί πήγε ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Το σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου
O Τζο Μπάιντεν.
AP

Καθόλου τυχαία δεν είναι τελικά η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Με βάση όσα αναφέρουν οι Financial Times οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την ΕΕ με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Βασικός στόχος των Αμερικανών και ευρωπαίων είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το μπλοκ επιδιώκει τη μείωση των ρωσικών εισαγωγών κατά 2/3 το τρέχον έτος. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, δύναται να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε.

Έρχονται ανακοινώσεις Σύμφωνα με τους Financial Times ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό μνα ανακοινώσουν τη συμφωνία αύριο το πρωί.

«Πρόκειται για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό που είχαμε μέχρι στιγμής» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, ενώ από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο. Η Ε.Ε. δέχεται έντονες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική αγορά ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2012 οι εισαγωγές από τη Ρωσία έφταναν το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές πετρελαίου καταγράφουν αύξηση κατά 10%. Δεύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία, μετά τη Ρωσία, είναι η Νορβηγία (30,6% των συνολικών εισαγωγών), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με ποσοστό 12,7%.

Διαβάστε επίσης:

BlackRock: Πώς ο Πούτιν έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση – Η νέα τάξη πραγμάτων