ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Μαριούπολη απαλλάχθηκε από το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ

H ισοπεδωμένη Μαριούπολη
H ισοπεδωμένη Μαριούπολη
AP

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται οτι «εκκαθάρισαν» τη Μαριούπολη απο τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ και οτι η πόλη εντάσσεται πλέον στην επονομαζόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ 

Οι υποστηριζόμενες απο τους Τσετσένους ρωσικές δυνάμεις «εκκαθάρισαν» τις τελευταίες δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ που είχαν υπό τον έλεγχο τους ορισμένα σημεία της Μαριούπολης

Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, συνοδευόμενος απο μέλη της ρωσικής Δούμας κατευθύνονται προς την πόλη.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε χθες ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης. «Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλες ρωσικές μονάδες προωθούνται παράλληλα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα πληροφορίες των Ουκρανών παραδέχονταν πως οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην κεντρική Μαριούπολη και κατέλαβαν εκκλησία. Πολλοί Ουκρανοί και μέλη του τάγματος Αζόφ έχουν συλληφθεί καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πόλη. Χαρακτηριστικό ήταν και το βίντεο με τον νεοναζί του τάγματος να προσπαθεί να διαφύγει ντυμένος με ρούχα γυναικεία.

Οι Ρώσοι ήδη έχουν καταλάβει ολόκληρη την αριστερή πλευρά της περιοχής Λεβομπερέζνι της Μαριούπολης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ουκρανικού Ναυτικού.

Οι ρατσιστές υπερεθνικιστές που πιστεύουν στο ναζισμό

Το τάγμα Αζόφ, είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη –που υπολογίζονται σε 900– είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής.

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Μάζης στο Newsbomb.gr: Στη Μαριούπολη δρα το ουκρανικό ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ