ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Οι προσβολές του Μπάιντεν στενεύουν τα περιθώρια συνεννόησης στις διμερείς μας σχέσεις

Κρεμλίνο: Οι προσβολές του Μπάιντεν στενεύουν τα περιθώρια συνεννόησης στις διμερείς μας σχέσεις
«Ένας ηγέτης κράτους πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του»
AP Photo

«Καρφί» για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

«Οι προσωπικές προσβολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στενεύουν το παράθυρο ευκαιρίας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον», δήλωσε το Σάββατο στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Παρόλα αυτά, ένας ηγέτης κράτους πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του», δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό του αμερικανού προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο Τζο Μπάιντεν από τη Βαρσωβία χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη».

«Και, φυσικά, κάθε φορά τέτοιες προσωπικές προσβολές στενεύουν το παράθυρο ευκαιρίας για τις διμερείς μας σχέσεις υπό τη σημερινή [αμερικανική] κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν όλοι αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ.

«Είναι παράξενο να ακούς κατηγορίες εναντίον του Πούτιν από τον Μπάιντεν που ζήτησε να βομβαρδιστεί η Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας ανθρώπους», είπε ο Πεσκόφ.

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Μπάιντεν: Αποκάλεσε «χασάπη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν - Η απάντηση της Μόσχας

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Επίσπευση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού ζητά η Πολωνία

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

"Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία", δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πεσκόφ: Ο Μπάιντεν θέλει να «αποσπάσει την προσοχή» από το χημικό και βιολογικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Ο Πεσκόφ, ο Μπάιντεν και το «κουρασμένο γεροντάκι»