ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Κωσταντινούπολη
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Κωσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρώσων-Ουκρανών στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Η συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η Τουρκία. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν μια εκεχειρία και τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν παρών στις συνομιλίες, αλλά δεν ήταν επίσημα μέρος των διαπραγματευτικών ομάδων. Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι ελπίζει ότι σε λίγες ώρες θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό ανακοινωθέν.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με περιστασιακά διαλείμματα. Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα, αναφέρει το Reuters.

Πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένκσι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει το ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα του. Επέμεινε ωστόσο ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για αυτό και μόνο αφού αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες. Θα ήταν αρκετή η υπόσχεση ουδετερότητας για τον Πούτιν; Μένει να αποδειχθεί.

Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

O σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το Κίεβο ζητά να περιλαμβάνεται και η Τουρκία μεταξύ των οκτώ εγγυήτριων χωρών που ζητά η Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι το καθεστώς της Κριμαίας θα αποτελέσει χωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Anadolu η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κίεβο.

Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας ανέφερε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό».