ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αποσύρουν δυνάμεις από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία
Η Μόσχα έχει ήδη ξεκινήσει να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από το Κίεβο
AP

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται να αποχωρούν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας - «Αλλάζει στρατηγική ο Πούτιν», λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου και των τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων ίσως καταστούν οι σημερινές διαπραγματευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόοδος στο διπλωματικό επίπεδο ίσως να έχει θετικό αντίκτυπο και στο πολεμικό μέτωπο.

Δυο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το CNN, αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει ήδη ξεκινήσει να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από το Κίεβο.

Οι αξιωματούχοι που έδωσαν τις πληροφορίες και επιθυμούν την ανωνυμία τους εκτιμούν ότι αυτή η τελευταία κίνηση της Μόσχας σηματοδοτεί «μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, από τις ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που βρίσκονταν μέχρι πρότινος πέριξ της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Μόσχα αναμένεται να καλύψει την οπισθοχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και με πυροβολικό, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ίσως δεχτεί να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αιτήματα του Κιέβου στη διαπραγμάτευση με την Ρωσία