ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: To αγαπημένο έθιμο με τις ανθισμένες κερασιές «επέστρεψε»

Οι Iάπωνες υποδέχονται την άνοιξη με το αγαπημένο τους έθιμο
Οι Iάπωνες υποδέχονται την άνοιξη με το αγαπημένο τους έθιμο
AP

Οι Ιάπωνες υποδέχονται την άνοιξη, θαυμάζοντας την ανθοφορία των κερασιών σε πάρκα και πλατείες

Μετά από δύο χρόνια ακυρώσεων και περιορισμών λόγω πανδημίας, η Ιαπωνία τηρεί και πάλι το αγαπημένο τελετουργικό του «χανάμι» της παρακολούθησης δηλαδή των ανθών της κερασιάς που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Καθώς τα ευαίσθητα ροζ λουλούδια άνθισαν, οι πολίτες που είχαν προηγουμένως αποφύγει τα πλήθη ή είχαν διακόψει τα τοπικά φεστιβάλ έσπευσαν μαζικά στο Τόκιο για να δουν τα πέταλα sakura. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην πρωτεύουσα μετά την άρση των περιορισμών έκτακτης ανάγκης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πυροδοτεί ανησυχίες ότι η πολυαναμενόμενη σεζόν του χανάμι θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση.

Στο πάρκο Chidorigafuchi, ένα διάσημο σημείο «χανάμι» βορειοδυτικά του αυτοκρατορικού παλατιού, χιλιάδες άνθρωποι θαύμασαν τα λουλούδια καθώς περπατούσαν κάτω από σειρές δέντρων ή κάνοντας βαρκάδα. Τα άνθη έφτασαν σε πλήρη άνθιση στο Τόκιο την Κυριακή (27/3) τέσσερις ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο αλλά πέντε ημέρες αργότερα από πέρυσι, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 21 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

«Αισθάνομαι ότι η ζωή επιτέλους έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό», είπε ο Takanori Shiwaku, ένας 62χρονος ιδιοκτήτης καφέ, καθώς έκανε βόλτα στο πάρκο. «Εδώ στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι το περίμεναν τόσο καιρό». Η Midori Hayashi, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών μένοντας στο σπίτι είπε ότι ήταν «πραγματικά χαρούμενη» που επιτέλους μπόρεσε να θαυμάσει τα άνθη.

Ενώ τα μέτρα για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις ώρες λειτουργίας των μπαρ και εστιατορίων, καταργήθηκαν στις 21 Μαρτίου, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους επισκέπτες του «χανάμι« να είναι προσεκτικοί, να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα πάρτι όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων τρώνε και πίνουν μαζί, ανέφεραν οι Japan Times.

Η Ιαπωνία κατέγραψε 29.740 νέες μολύνσεις τη Δευτέρα, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε περίπου 6,4 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 28.000 θανάτων.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε που είχε πει οτι το να μην επιτρέπεις στους Γιαπωνέζους να γιορτάζουν κάτω από τα άνθη ισοδυναμεί με «απομάκρυνση αγκαλιών από τους Ιταλούς», τόνισε ότι η BA.2 αντικατέστησε την υπάρχουσα παραλλαγή «με σημαντική ταχύτητα».