ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινα μάτια στα πορτρέτα του Annan Affotey (photos)

Κόκκινα μάτια στα πορτρέτα του Annan Affotey (photos)
Instagram: annanaffotey

Κόκκινα μάτια έχουν οι φιγούρες που απεικονίζει στα πορτρέτα του ο εγκατεστημένος στην Οξφόρδη Annan Affotey αποδίδοντας το δέρμα τους σε αποχρώσεις του γκρι, o Γκανέζος ζωγράφος ντύνει τις φιγούρες του με ζωηρόχρωμα ενδύματα και αξεσουάρ με μοτίβα. 

Μετά από πρόσφατες εκθέσεις στην Arushi Gallery στο Λος Άντζελες και στην γκαλερί PM/AM στο Λονδίνο, ο καλλιτέχνης εκθέτει την 1η Μαΐου στη Saint-Paul-de-Vance στη Γαλλία και στα μέσα Οκτωβρίου πάλι στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όταν ήρθα στις ΗΠΑ από την Γκάνα, συχνά με ρωτούσαν για ποιον λόγο τα μάτια μου ήταν κόκκινα και αν αυτό σήμαινε ότι δεν είχα κοιμηθεί ή ότι έπαιρνα ναρκωτικά· τίποτα από τα δύο δεν ίσχυε. Και έτσι έγιναν το σύμβολο για παρερμηνευμένες ταυτότητες» είχε πει. Και, όπως εξήγησε μιλώντας στο Colossal, αυτή η εμπειρία έγινε πιο περίπλοκη λόγω πολιτισμικών προσδοκιών: «Θέλω το θέμα μου να έχει μια απευθείας συζήτηση με τον θεατή, κάτι το οποίο πριν λίγα χρόνια εγώ δεν μπορούσα να κάνω. Είμαι συνεσταλμένος, και όταν για πρώτη φορά ήρθα στις ΗΠΑ συχνά κοίταζα κάτω όταν μιλούσα με κόσμο. Στην Γκάνα, το να κοιτάς κάτω δείχνει συστολή ή σεβασμό. Μετά από λίγο καιρό στις ΗΠΑ, τελικά βγήκα απ' το καβούκι μου και συνήθισα να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια».



Για τα έργα του λέει: «Οι πρώτες υποθέσεις για τον άλλον γίνονται στη βάση της όψης. Κατά συνέπεια, πράγματα όπως το χρώμα του δέρματος, τα ενδύματα, η προέλευση, το σκηνικό και η πόζα υπαγορεύουν συναίσθημα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα αυτά ταιριάζουν στον χαρακτήρα που είναι από κάτω. Συχνά προσδιορίζεται η ταυτότητά μας σε σχέση με αυτό με το οποίο μας συγκρίνουν, θετικά ή αρνητικά. Τα έργα μου είναι ένα κοινωνικό σχόλιο σε αυτό, ζητώντας από τον θεατή να ρίξει μια δεύτερη ματιά σε αυτό που διάβασαν από τα πορτρέτα μου και στο γιατί (έκαναν αυτή την ανάγνωση)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ