ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Το 62% υπέρ της εθνικοποίησης του ομίλου YPF

Αργεντινή: Το 62% υπέρ της εθνικοποίησης του ομίλου  YPF

Σε ποσοστό 62% οι πολίτες της Αργεντινής εγκρίνουν την απόφαση της κυβέρνησής τους να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση του πετρελαϊκού ομίλου YPF, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου ανήκει στην ισπανική εταιρία Repsol, γεγονός που προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση της Ισπανίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, το 26% των ερωτηθέντων «συμφωνεί πλήρως» και το 36% «συμφωνεί» με την απόφαση, η οποία προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και τη Μαδρίτη.

Αντίθετα, το 23% όσων ερωτήθηκαν είπε ότι «διαφωνεί», ενώ μόλις το 8% είπε ότι απορρίπτει εντελώς την απόφαση, κατά την έρευνα, που δημοσίευσε η εφημερίδα «La Nacion».

Στο ερώτημα ποιο θεωρεί ότι θα είναι το αποτέλεσμα της μερικής εθνικοποίησης για την οικονομία της χώρας, το 49% εκτίμησε ότι θα είναι θετικό, όμως σχεδόν ίσο ποσοστό, το 47%, εκτίμησε ότι θα βλάψει την εικόνα της Αργεντινής στο εξωτερικό.

Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Χοσέ Μανουέλ Σόρια, ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη πρόκειται να λάβει «νέα μέτρα εναντίον της Αργεντινής» μετά την απόφαση της κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ με δηλώσεις του στην συντηρητική εφημερίδα ABC.

Την Παρασκευή, η Ισπανία ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο αντιποίνων τον περιορισμό των εισαγωγών βιοντίζελ από την Αργεντινή.