ΚΟΣΜΟΣ

Πάιατ για F-16 στην Τουρκία: Τη θέλουμε στη Δύση - Σε εσάς δίνουμε F-35

Πάιατ για F-16 στην Τουρκία: Τη θέλουμε στη Δύση - Σε εσάς δίνουμε F-35
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτηρα
AP Photo

Ο κ. Πάιατ τόνισε πως «στόχος των ΗΠΑ και προς το συμφέρον τους είναι να κρατήσουν αγκιστρωμένη την Τουρκία στη Δύση»

Για την επιστολή του State Department στον Κονγκρέσο, με την οποία δίνεται το πρασινο φως στην Τουρκία για απόκτηση αμερικανικών μαχητικώνν F-16 και η οποία προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, ρωτήθηκε κατά την άσκηση ΩΡΙΩΝ 2022 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση των ΗΠΑ που «ξέχασαν» τα πεπραγμένα της Τουρκίας με την απόκτηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 και τους ωμούς εκβιασμούς κατά της Ουάσινγκτον, ο κ. Πάιατ τόνισε πως «στόχος των ΗΠΑ και προς το συμφέρον τους είναι να κρατήσουν αγκιστρωμένη την Τουρκία στη Δύση».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτηρα και ενισχύονται συνεχώς με τις Βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη,Λάρισα και Βόλο.

Τονίζοντας πως οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Πάιατ είπε με νόημα πως «στην Ελλάδα δίνουμε F-35 ενώ στην Τουρκία συζητούμε το ενδεχόμενο για F-16», επισημαίνοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών και την εξαιρετικά σημαντική στρατηγική τους σχέση.

ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία – Αναμένεται η έγκριση από το Κογκρέσο

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Σχετικό δημοσίευμα της Yeni Şafak.

Αν και η επιστολή δεν παρέχει χρονοδιαγράμματα για την πώληση, τονίζει ότι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν είχε εκφραστεί για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία – Αναμένεται η έγκριση από το Κογκρέσο