ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Προχωρούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16

Τσαβούσογλου: Προχωρούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορά F-16
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν τον κάλεσε για συνομιλίες στις 18 Μαΐου
AP

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσκλήθηκε στην Ουάσινγκτον από τον Άντονι Μπλίνκεν για διμερείς συνομιλίες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν τον κάλεσε για συνομιλίες στις 18 Μαΐου, οι οποίες θα είναι οι πρώτες εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που έχουν λάβει μέτρα για τη βελτίωση των μακροχρόνιων τεταμένων σχέσεων.

Ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν ανακύψει πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, η ​​οποία προκάλεσε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση της Άγκυρας από ένα πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Άγκυρα είπε ότι αυτές οι κινήσεις ήταν άδικες, δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να προμηθευτεί πυραυλική άμυνα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι συνομιλίες για τα F-16 πηγαίνουν καλά και χαιρέτισε τις αναφορές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο λέγοντας ότι η πώληση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Antony Blinken με προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαΐου και θα το αξιολογήσουμε σε αυτή τη συνάντηση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από: Reuters