ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ο Σκοτ Μόρισον προκήρυξε εκλογές για τις 21 Μαΐου - Θα δώσει μάχη για την πρωθυπουργία

O Σκοτ Μόρισον
O Σκοτ Μόρισον
AP

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον προκήρυξε ομοσπονδιακές εκλογές για τις 21 Μαΐου.

Στην προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει τη θέση του.

Ο κυβερνών συνασπισμός του Μόρισον κατέχει 76 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται δηλαδή για τη διατήρηση της εξουσίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει αλλαγή σελίδας, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Άντονι Αλμπανέζε, να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία όπως όλα δείχνουν.

Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές, ο κεντροδεξιός Μόρισον κέρδισε παρά το γεγονός οτι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν το αντίθετο. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία μετά από συνομιλίες με τον γενικό κυβερνήτη στην πρωτεύουσα, Καμπέρα.

«Είναι μια επιλογή μεταξύ ενός ισχυρού και ενός αβέβαιου μέλλοντος .Είναι μια επιλογή μεταξύ μιας κυβέρνησης που γνωρίζετε και μιας αντιπολίτευσης Εργατικών που δεν γνωρίζετε», δήλωσε. Ο Αλμπανέζε απο την πλευρά του επεσήμανε οτι ο ίδιος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μόρισον τον αποκάλεσε «υποκριτή και ψεύτη», τονίζοντας οτι «μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα».

«Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον και οι Εργατικοί έχουν τις πολιτικές και τα σχέδια για να διαμορφώσουν αυτό το μέλλον», είπε την Κυριακή.

Ο Μόρισον είναι ο πρώτος ηγέτης που είχε πλήρη θητεία μετά τον Τζον Χάουαρντ, ο οποίος κέρδισε τέσσερις εκλογές πριν χάσει από τον Κέβιν Ραντ των Εργατικών το 2007. Από τότε, αυτό που οι παρατηρητές αποκαλούν «κουλτούρα πραξικοπήματος» της αυστραλιανής πολιτικής οδήγησε σε μια σειρά από βραχύβιες πρωθυπουργικές θέσεις.

Ο συνασπισμός του Μόρισον υπό την ηγεσία των Φιλελευθέρων υπερασπίζεται την πλειοψηφία μιας έδρας. Ακόμα κι αν κέρδισε επτά από τις τελευταίες εννέα ομοσπονδιακές εκλογές, μπορεί να είναι δύσκολο να το ξανακάνει, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες ότι επιχείρησε να σαμποτάρει την πορεία ενός αντιπάλου του, λέγοντας ότι η λιβανέζικη καταγωγή του τον έκανε λιγότερο εκλέξιμο. Ο Μόρισον αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Oλόκληρες πόλεις πλημμύρισαν - Απίστευτες εικόνες