ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η πολιτική κατάσταση στην Τσεχία

Έκρυθμη η πολιτική κατάσταση στην Τσεχία

Αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι στην Πράγα, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας και την διαφθορά ζητώντας να γίνουν νέες εκλογές.

Να υπενθυμιστεί πως ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων συμφώνησε την Κυριακή να διαλυθεί μέχρι την Παρασκευή μετά από μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν το κεντρώο κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά με το εν λόγω κόμμα μετά την καταδίκη του ηγέτη του, Βιτ Μπάρτα, σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή διότι δωροδόκησε βουλευτές για να εξασφαλίσει την πειθαρχία τους.

Ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει σήμερα εάν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία, ώστε να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Ιούνιο.

Οι βουλευτές του κόμματος Δημοσίων Υποθέσεων αποχώρησαν και σχηματίζουν νέα ομάδα που μπορεί να αντικαταστήσει το κόμμα στην κυβέρνηση.

Ο συνασπισμός του Νέτσας δέχεται επίθεση απ' την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας καθώς και για σειρά άλλων μέτρων λιτότητας και περικοπών, που παρουσιάζει ως αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω απ' το 3%.

Στην περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες, τη νίκη αναμένεται να εξασφαλίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι φέρουν προβάδισμα σχεδόν 20% στις σφυγμομετρήσεις.