ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και απόγνωση στη Σανγκάη για το σκληρό lockdown - Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Σαγκάη
Lockdown στη Σαγκάη
AP Photo

Παγωμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις εικόνες από τα στρατόπεδα καραντίνας και τους οργισμένους πολίτες λόγω του σκληρού lockdown στη Σαγκάη, τη στιγμή που 25 εκατομμύρια κάτοικοι  διανύουν την τρίτη εβδομάδα σκληρού εγκλεισμού

Το lockdown - το πιο αυστηρού που έχει επιβληθεί από την αρχή τους ξεσπάσματος της πανδημίας - έχει πυροδοτήσει στην κινέζικη μεγαλούπολη ένα κλίμα πρωτοφανούς έντασης, με τις λεηλασίες στα σούπερ μάρκετ να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όποιο μέσο έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου οι πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να τηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, με πολλούς κατοίκους να έχουν εξαγριωθεί και να μιλούν για καταπάτηση των ελευθεριών τους.

Τα τελευταία βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ακόμα και οπλισμένους αστυνομικούς φορώντας ολόσωμες στολές προστασίας κατά της COVID να αρπάζουν με τη χρήση βίας πολίτες που νοσούν, μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια, προκειμένου να τους μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας», όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Οι δρόμοι της Σαγκάης παραμένουν άδειοι από ανθρώπινη παρουσία, όπου τετράποδα ρομπότ κάνουν τακτικές περιπολίες, έχοντας ως εξτρά εξοπλισμό ένα μεγάφωνο στη «ράχη» τους προκειμένου να μεταδίδονται οι εξής εντολές στους κατοίκους: «Μείνετε μέσα, πλύνετε τα χέρια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σας».

Αναφορές υπάρχουν στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορονοιό συλλαμβάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο, το οποίο έχει διαρρεύσει στα social media, στο οποίο απεικονίζεται ένας άντρας, ο οποίος αρνείται να μεταβεί στους κρατικούς χώρους καραντίνας, με τους Κινέζους αστυνομικούς -οι οποίοι φέρουν βαρύ οπλισμό- να τον οδηγούν εκεί με τη βία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για πολίτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν και είχαν αρνητικό τεστ κορονοϊού. «Είστε όλοι γκάγκστερς. Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», ακούγεται να τους λέει.

Στη συνέχεια ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι «μαχητές του κορονοϊού» βγαίνουν στο μπαλκόνι με τις ασπίδες με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν.

«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», λέει κάποιος από το «ειδικό κλιμάκιο» σύμφωνα με όσα γράφουν στο twitter. Ο άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Κάποιος ζητάει ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αναζητούν το όνομά του. «Το βρήκα», φωνάζει κάποιος άλλος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται.

Νέες οδηγίες

Το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δημοσίευσε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέες οδηγίες για καραντίνα των ασθενών στο σπίτι, εγείροντας ελπίδες για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων στην Κίνα ακόμη και όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.

Η οδηγία του CDC για καραντίνα στο σπίτι, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, με μάσκα, αντισηπτικό και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, δημιούργησε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες που θέλουν τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε κρατικά κέντρα καραντίνας.

Άλλα όταν ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ρώτησε αν θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, το CDC τον παρέπεμψε στην παλιά οδηγία.

Οι απαγορεύσεις και οι τρεις ζώνες ελέγχων

Οι Αρχές της Σανγκάης έχουν χωρίσει την πόλη σε τρεις ζώνες: Ζώνη αποκλεισμού, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αρχής Δημόσιας Ασφάλειας, βάσει των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων, απαγορεύονται τα εξής:

  • Η οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων στον δρόμο, εκτός από την ανάγκες πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, ασφάλειας, αστικής λειτουργίας, αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.
  • Τα άτομα που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού να βγαίνουν από τα σπίτια του χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια του lockdown
  • Τα άτομα που ζουν στις αποκλεισμένες και ελεγχόμενες ζώνες να εγκαταλείπουν κατοικημένες συνοικίες ή χωριά, ή να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις.
  • Τα άτομα που βρίσκονται στις ζώνες προφύλαξης να εισέρχονται στις αποκλεισμένες και ελεγχόμενες ζώνες χωρίς άδεια.
  • Να παραβιάζονται οι κανονισμοί απομόνωσης καθώς και οι έλεγχοι αυτών
  • Η άρνηση τεστ κορονοϊού από τις κινητές ιατρικές μονάδες
  • Άτομα θετικά στον κορονοϊό να αρνούνται να μπουν σε απομόνωση και να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα
  • Η χρήση βίας, η διατάραξη της δημόσιας τάξης και η πρόκληση άλλων προβλημάτων σε προσωπικό, εθελοντές, εργαζόμενους και άλλους που βρίσκονται σε χώρους περίθαλψης.
  • Η διάδοση ψευδών πληροφοριών που σχετίζονται με την επιδημία, η πλαστογράφηση, η τροποποίηση, η αγορά, η πώληση ή χρήση πλαστών πιστοποιητικών.

Καμία χαλάρωση μέτρων λέει ο πρόεδρος Σι

Η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα έλεγχου και πρόληψης της COVID, δήλωσε την Πέμπρη ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νήσο Χαϊνάν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι.

«Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Τα σχόλιά του έγιναν γνωστά ενώ η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, κατέγραψε πάνω από 25.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Οι τοπικές αρχές υφίστανται τεράστιες πιέσεις για να περιορίσουν τη μεγαλύτερη έξαρση της Covid στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε αρχικά ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID», προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων της COVID στην οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

Οι λόγοι που το lockdown της Σαγκάης έχει σημασία για την παγκόσμια οικονομία

Η Σαγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις - 4,32 τρισεκατομμύρια γιουάν (679 δισεκατομμύρια δολάρια), το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως από την αξία των εταιρειών που εμπορεύονται εκεί και το πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο.

Η Σαγκάη είναι επίσης ο πλέον ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες που προσβλέπουν στην παρουσία τους στην ηπειρωτική Κίνα.

Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, περισσότερες από 800 πολυεθνικές εταιρείες είχαν ιδρύσει περιφερειακά ή εθνικά κεντρικά γραφεία στη Σαγκάη.

Παράλληλα, περισσότερες από 70.000 ξένες εταιρείες έχουν γραφεία στην πόλη, ενώ πάνω από 24.000 είναι ιαπωνικές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Με συνολική κεφαλαιοποίηση 7,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης — που ιδρύθηκε το 1990 — ακολουθεί μόνο τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Οι συναλλαγές συνεχίζονται παρά το lockdown, αλλά ορισμένες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες ζητούν από το προσωπικό να κοιμάται δίπλα στα γραφεία τους για να διατηρήσουν τη λειτουργία της αγοράς.

Εμπόριο και logistics

Η Σαγκάη αντιπροσωπεύει το 3,8% όλου του ΑΕΠ της Κίνας. Αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο (10,4%) στο εμπόριο της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία για το περασμένο έτος.

Το λιμάνι της Σαγκάης είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για την μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων. Η Σαγκάη είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος για τις αερομεταφορές στην Ασία. Τα αεροδρόμια της πόλης - το Διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ και το αεροδρόμιο Χονγκιάο - διακίνησαν 122 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, καθιστώντας την πόλη τον τέταρτο πιο πολυσύχναστο κόμβο στον κόσμο μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στα λιμάνια και έχει αναγκάσει την αναστολή πολλών επιβατικών πτήσεων, εκτινάσσοντας τους ναύλους των αεροπορικών μεταφορών στα ύψη, ασκώντας παράλληλα ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το λιμάνι της Σαγκάης παραμένει λειτουργικό, αλλά τα στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαρτίου έδειξαν ότι ο αριθμός των πλοίων που περίμεναν να φορτώσουν ή να εκφορτιστούν εμπορευματοκιβώτια είχε εκτοξευθεί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πολλοί οδηγοί φορτηγών δυσκολεύονταν να φέρουν κοντέινερ μέσα και έξω από το λιμάνι εγκαίρως λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Το εμπορικό λιμάνι της ΣαγκάηςAP Photo

Κατασκευή και τεχνολογία

Η ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης, η οποία περιλαμβάνει το Κουνσάν και πολλές άλλες πόλεις, είναι ένας σημαντικός κόμβος για βιομηχανίες που παράγουν από αυτοκίνητα μέχρι ημιαγωγούς.

Η Volkswagen και η General Motors διατηρούν εργοστάσια στη Σαγκάη σε συνεργασία με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Motor. Στη Σαγκάη βρίσκεται επίσης το πρώτο υπερ-εργοστάσιο της Tesla στην Ασία. Τον Ιανουάριο, η Ford εγκαινίασε το έκτο παγκόσμιο κέντρο σχεδιασμού της στη Σαγκάη.

Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, διευθύνει ένα μεγάλο εργοστάσιο ημιαγωγών στο προάστιο Σονγκτζιάνγκ. Οι κορυφαίοι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ SMIC και Hua Hong Semiconductor έχουν εργοστάσια στο Πουντόνγκ, στα ανατολικά της Σαγκάης.

Ωστόσο, οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού ανάγκασαν πολλά εργοστάσια να αναστείλουν τη λειτουργία τους στη Σαγκάη και στο Κουνσάν, απειλώντας να διαταράξουν τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα εργοστάσια της Volkswagen και της Tesla στη Σαγκάη έχουν κλείσει εδώ και εβδομάδες.

Η Pegatron, βασικός προμηθευτής εξαρτημάτων της Apple, ανέστειλε την παραγωγή στα εργοστάσια της στη Σαγκάη και στο Κουνσάν μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον, η Unimicron Technology της Ταϊβάν, η οποία προμηθεύει πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων στην Apple, και η Eson Precision - θυγατρική του προμηθευτή των iPhone Foxconn που- προμηθεύει επίσης εξαρτήματα στην Telsa - σταμάτησαν την παραγωγή στις εγκαταστάσεις τους στο Κουνσάν νωρίτερα αυτόν το μήνα.