ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά αντίποινα για το Moskva - Επίθεση σε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων

Ρωσικά αντίποινα για το Moskva - Επίθεση σε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων
Ρωσικά αντίποινα για την επίθεση στο καταδρομικό
AP Photo

Σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο από την επίθεση των Ρώσων

Εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους που πιθανότατα χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να πλήξει το καταδρομικό Moskva έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης τη νύχτα όπως διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.

Ένα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτίριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης έσπασαν οι υαλοπίνακες περίπου 50 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε γειτονικό χώρο στάθμευσης.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα και ανατροπές στον πόλεμο της Ουκρανίας δημιουργεί το πλήγμα και η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva, με την κυβέρνηση Ζελένσκι να κάνει λόγο για ιστορική νίκη και το Κρεμλίνο να είναι υποχρεωμένο να αναθεωρήσει την στρατηγική του.

Το αν το χτύπημα προήλθε από ουκρανικά πυρά ή όχι δεν θα μπορέσει να εξακριβωθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή ακόμα και Τούρκων. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι το Moskva, με πλήρωμα 510 μέλη, αποτελούσε το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, ενώ είναι και το πρώτο που χάνεται στο πεδίο των μαχών από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σφοδρότητα του πλήγματος με πανίσχυρους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την ξηρά, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Ουκρανοί διαθέτουν όπλα τέτοιου βεληνεκούς, ικανά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα πλήγματα σε μονάδες επιφανείας που βρίσκονται μόλις λίγα μίλια μακριά από τη στεριά.

Μια τελευταία πληροφορία που διακινείται έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι αφορά εμπλοκή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar TB-2 στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του εμβληματικού ρωσικού καταδρομικού Moskva. Στοιχεία της χθεσινής ημέρας, αργά το απόγευμα, καταγράφουν πτήσεις τουρκικών Bayraktar στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ενασχόληση και εμπλοκή με ένα εξ αυτών από το ρωσικό πολεμικό πλοίο “Ναύαρχος Έσσεν“, με το αντιαεροπορικό σύστημα SHTIL-1 που φέρουν.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πληροφορίες για σύλληψη του αρχηγού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση του Moskva