ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος με πληροφορίες ότι η ρωσική ναυαρχίδα "Moskva" έφερε τουλάχιστον δυο πυρηνικές κεφαλές

Ουκρανικό πλοίο
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ταυτόχρονα, με τους φόβους που εκφράζονται για την τύχη των εκατοντάδων αξιωματικών και ένστολων που το πληγωμένο κουφάρι πήρε μαζί στο βυθό, τρόμο έχε προκαλέσει και το ενδεχόμενο το πολεμικό πλοίο να έφερε μαζί του πυρηνικά

Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται με την βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας “Moskva”, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς από τα 500 περίπου μέλη που υπολογίζεται το πλήρωμα που στελεχώνει των πάνω από 150 μέτρων πολεμικό πλοίο, μόλις 50 έχουν καταμετρηθεί, ενώ άλλα 14 έχουν βγει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η βύθιση του πολεμικού πλοίου που αποτελεί την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, με τους φόβους που εκφράζονται για την τύχη των εκατοντάδων αξιωματικών και ένστολων που το πληγωμένο κουφάρι πήρε μαζί στο βυθό, τρόμο έχε προκαλέσει και το ενδεχόμενο το πολεμικό πλοίο να έφερε μαζί του πυρηνικά τα οποία και αυτά βρέθηκαν στη θάλασσα.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι με δικούς τους πυραύλους τύπου Neptune, κατάφεραν το ισχυρό πλήγμα στο "Moskva", με την Ρωσία όμως να αρνείται αυτό τον ισχυρισμό χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει ποια ήταν η αιτία της φωτιάς και των εκρήξεων πάνω στο πλοίο.

Την ίδια ώρα ειδικοί αλλά και αναλυτές αναφέρουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα έρευνα στο τόπο που βυθίστηκε το πολεμικό πλοίο εκφράζοντας φόβους ότι το τελευταίο μετέφερε τουλάχιστον δυο πυρηνικές κεφαλές. Το "Moskva" βυθίστηκε ανοικτά της Σεβαστούπολης κατά την διαδικασία ρυμούλκησής του όμως το ακριβές σημείο δεν έχει αποκαλυφθεί.

Όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλείται η Daily Mail, η ρωσική ναυαρχίδα είχε σχεδιαστεί για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000. Στις εν λόγω δηλώσεις προχώρησε τόσο ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank όσο και ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.

Ταυτόχρονα το Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν, καθώς παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα και για την τύχη του πληρώματος του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Οσίποφ συνελήφθη με βίαιο τρόπο μετά τη βύθιση του Moskva.

Ρωσικά αντίποινα για το Moskva

Εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους που πιθανότατα χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να πλήξει το καταδρομικό Moskva έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης τη νύχτα όπως διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.

Ένα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτίριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης έσπασαν οι υαλοπίνακες περίπου 50 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε γειτονικό χώρο στάθμευσης.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα και ανατροπές στον πόλεμο της Ουκρανίας δημιουργεί το πλήγμα και η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva, με την κυβέρνηση Ζελένσκι να κάνει λόγο για ιστορική νίκη και το Κρεμλίνο να είναι υποχρεωμένο να αναθεωρήσει την στρατηγική του.

Το αν το χτύπημα προήλθε από ουκρανικά πυρά ή όχι δεν θα μπορέσει να εξακριβωθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή ακόμα και Τούρκων. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι το Moskva, με πλήρωμα 510 μέλη, αποτελούσε το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, ενώ είναι και το πρώτο που χάνεται στο πεδίο των μαχών από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σφοδρότητα του πλήγματος με πανίσχυρους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την ξηρά, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Ουκρανοί διαθέτουν όπλα τέτοιου βεληνεκούς, ικανά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα πλήγματα σε μονάδες επιφανείας που βρίσκονται μόλις λίγα μίλια μακριά από τη στεριά.

Μια τελευταία πληροφορία που διακινείται έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι αφορά εμπλοκή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar TB-2 στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του εμβληματικού ρωσικού καταδρομικού Moskva. Στοιχεία της χθεσινής ημέρας, αργά το απόγευμα, καταγράφουν πτήσεις τουρκικών Bayraktar στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ενασχόληση και εμπλοκή με ένα εξ αυτών από το ρωσικό πολεμικό πλοίο “Ναύαρχος Έσσεν“, με το αντιαεροπορικό σύστημα SHTIL-1 που φέρουν.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν σε Μπάιντεν: Σταματήστε να εξοπλίζετε την Ουκρανία – Τελεσίγραφο και σε Σουηδία, Φιλανδία