ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Το καταφύγιο ζώων που σώζει τα αρνιά από το πασχαλινό τραπέζι

Καταφύγιο ζώων στην Ιταλία σώζει τα αρνιά από το έθιμο του Πάσχα
Καταφύγιο ζώων στην Ιταλία σώζει τα αρνιά από το έθιμο του Πάσχα
Ιnstagram

Ιταλία:Ο ιδιοκτήτης ενός καταφυγίου ζώων στα περίχωρα της Ρώμης προσπαθεί να σώσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί 

Στην ύπαιθρο έξω από τη μικρή ιταλική πόλη Nerola, ο Μάσιμο Μάνι έχει φτιάξει έναν παράδεισο για κάθε λογής ζώα. Το καταφύγιό του φιλοξενεί πρόβατα, αγελάδες, άλογα, γουρούνια, κοτόπουλα, ακόμα και έναν παπαγάλο. Παραμονές του Πάσχα, πρόσθεσε στην…οικογένεια δύο αρνιά.

Το ένα σώθηκε από ένα σφαγείο κοντά στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας όταν ο Mάσιμo και άλλοι ακτιβιστές ζήτησαν να απελευθερωθεί ένα πλάσμα...ως χειρονομία καλής θέλησης. Η έτερη νέα άφιξη έφθασε στο καταφύγιο, όταν ο ίδιος έπεισε έναν αγρότη να το απελευθερώσει και να το σώσει από την πασχαλινή παράδοση.

Το καταφύγιο Santuario capra libera tutti όπως ονομάζεται στα περίχωρα της Ρώμης είναι ένα ιδιαίτερο μέρος όπου έχουν γκρεμιστεί τα εμπόδια της ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης: τα ζώα ζουν ελεύθερα και κάθε μέρα....αποφασίζουν αν θα επιστρέψουν ή θα μείνουν στο γύρω δάσος, αλλά και αν θα πλησιάσουν τους επισκέπτες που σπεύδουν να τα δουν απο κοντά.

Από αγρότης, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων

Ο Mάσιμο είχε πάντα πάθος για τα ζώα, καθώς απο μικρός δούλευε σε ένα pet shop ενώ ως ενήλικας, έφτιαξε ένα μικρό αγρόκτημα στην ύπαιθρο. Άρχισε να εκτρέφει αρνιά, αλλά λίγο μετά όταν πούλησε τα πρώτα ζώα, συνέβη κάτι που τον έκανε να ξανασκεφτεί την επαγγελματική του επιλογή.

Μόλις τα νεαρά ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο, οι μητέρες τους άρχισαν να κλαίνε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ήταν ένας σπαρακτικός ήχος που τον στοίχειωνε για μέρες. Στο τέλος, πήγε στο σφαγείο και αγόρασε πίσω τα αρνιά στη διπλάσια τιμή που τα είχε πουλήσει.

Από την εποχή που έγινε ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, συμμετέχει τακτικά σε διαδηλώσεις έξω από σφαγεία. Λέει ότι βλέπει συχνά, «τριώροφα φορτηγά με νεογέννητα που κλαίνε για τις μητέρες τους. Μπορείς να ακούσεις τα κλάματα των αρνιών λίγα χιλιόμετρα πριν καν φτάσουν. Είναι αποκαρδιωτικό»

Η παράδοση της κατανάλωσης αρνιού στην Ιταλία, ειδικά το Πάσχα, χρονολογείται από αιώνες. Πάνω από δύο εκατομμύρια αρνιά σφαγιάζονται κάθε χρόνο για τροφή, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Αλλά η παράδοση τείνει να εξαφανιστεί. Οι κρεοπώλες στη Ρώμη λένε ότι υπάρχουν πλέον λιγότεροι βοσκοί, άρα και λιγότερο διαθέσιμο κρέας που είναι πιο ακριβό.

Ο Μάσιμο Μάνι καλωσορίσει τα ζώα και προσπαθεί να τους εξασφαλίσει μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή. Μέσα από τις ιστορίες που μοιραζεται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλει να μεταδώσει όπως λέει «έναν πιο ευγενικό και βιώσιμο τρόπο ζωής για όλα τα είδη που ζουν στον πλανήτη».