ΚΟΣΜΟΣ

Η Γιούλια Τιμοσένκο ξεκίνησε απεργία πείνας

Η Γιούλια Τιμοσένκο ξεκίνησε απεργία πείνας

Απεργία πείνας μέσα στη φυλακή ξεκίνησε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισή της και για την «πολιτική καταπίεση» στη χώρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Σεργκέι Βλασένκο.

«Άρχισε απεργία πείνας την Παρασκευή 20 Απριλίου» δήλωσε ο Βλασένκο αφού επισκέφθηκε την πελάτισσά του στη φυλακή του Χαρκίβ (ανατολική Ουκρανία) όπου εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Ο δικηγόρος προσέθεσε ότι η υγεία της Τιμοσένκο είναι κακή, δεν μπορεί να σταθεί όρθια και οι αξιωματούχοι της φυλακής επιδεινώνουν τα πράγματα διότι δεν της επιτρέπουν να υποβληθεί στην κατάλληλη ιατρική θεραπεία έξω από τη χώρα.

Επίσης, είπε στους δημοσιογράφους πως οι δεσμοφύλακες ξυλοκόπησαν την Τιμοσένκο την περασμένη Παρασκευή για να την αναγκάσουν να βγει από το κελί της. «Τα μπράτσα της είναι γεμάτα μώλωπες και υπάρχει μια τεράστια μελανιά στην κοιλιά της που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη και έπειτα από τέσσερις ημέρες», δήλωσε.

Ένας εισαγγελέας διέψευσε τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμού, αλλά δήλωσε πως η μεταφορά της Τιμοσένκο στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα έγινε πράγματι χωρίς τη θέλησή της.

«Ετοίμασε τα πράγματά της και ντύθηκε και μετά ξάπλωσε στο κρεβάτι της και είπε 'δεν πάω πουθενά'», δήλωσε ο εισαγγελέας Χενάντι Τιούριν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Ο νόμος επιτρέπει τη χρήση σωματικής βίας: δεσμοφύλακες την σήκωσαν, την μετέφεραν στο αυτοκίνητο και την πήγαν στο νοσοκομείο» ανέφερε.