ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ξεκίνησε η επόμενη φάση της επιχείρησης στην Ουκρανία – Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά

Λαβρόφ: Ξεκίνησε η επόμενη φάση της επιχείρησης στην Ουκρανία – Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία
AP PHOTO

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την εικόνα που έχει σχηματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ότι έχει ξεκινήσει η επόμενη φάση της ρωσικής επίθεσης επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε στο India Today, είπε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν θα αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανίας καθώς «ο λαός πρέπει να έχει ελευθερία επιλογής».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία σε αυτή τη φάση της επιχείρησης εξετάζει τη χρήση μόνο συμβατικών όπλων απαντώντας με τις λέξεις αυτές στο ερώτημα αν η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λέγοντας ότι «έχουμε λύσει το πρόβλημα αυτό» και προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με χώρες που δεν έχουν προχωρήσει στην επιβολή μέτρων κατά της χώρας του.

Τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη

Οι δηλώσεις Λαβρόφ ήρθαν λίγη ώρα μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία και να την θέσουν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη των New York Times: «Οι Ουκρανοί έριξαν βόμβες διασποράς σε δικές τους πόλεις»