ΚΟΣΜΟΣ

Στις 16 Μαΐου συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Στις 16 Μαΐου συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Προεδρία την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι για τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Ελλάδας:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Τηλεφωνική συνομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ) είχε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Επιπλέον, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας. Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη σημαντική βοήθεια που η νατοϊκή σύμμαχος Ελλάδα έχει παράσχει στην Ουκρανία, καθώς και για άλλους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Μόσχας. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες και πιο σημαντικές».

Μητσοτάκης: Στενός συντονισμός ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν τον στενό συντονισμό ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία