ΚΟΣΜΟΣ

Δρούγος στο Newsbomb.gr: «Η νίκη Μακρόν ενισχύει τον άξονα Αθήνας - Παρισιού»

Δρούγος στο Newsbomb.gr: «Η νίκη Μακρόν ενισχύει τον άξονα Αθήνας - Παρισιού»
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Θανάση Δρούγο η επικράτηση Μακρόν εν μέσω της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ δίνει αέρα πρωταγωνιστή στον Γάλλο Πρόεδρο
AP Photo

H σημασία της επικράτησης Μακρόν για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Με ανακούφιση ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετώπισε τη νίκη Μακρόν έναντι της Λεπέν στις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές η επικράτηση Μακρόν θα έχει καταλυτικές επιδράσεις στην Ευρώπη αλλά και στο NATO την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλλά και για τη χώρα μας θεωρείται θετική εξέλιξη καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επενδύσει πολλά στη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων στον πολιτικό αλλά και στον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Θανάση Δρούγο η επικράτηση Μακρόν εν μέσω της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ δίνει αέρα πρωταγωνιστή στον Γάλλο Πρόεδρο και φιλί ζωής στην Ευρώπη στη μετά Μέρκελ εποχή.

Όπως εκτιμά ο κ. Δρούγος ο πρόεδρος Μακρόν έχει πλέον, με δεδομένη και την αλλαγή σύνθεσης στη γερμανική κυβέρνηση, τη δυνατότητα να θέσει στην ατζέντα τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

«Η νίκη Μακρόν ενισχύει και το ΝΑΤΟ καθώς μια νίκη Λεπέν θα προκαλούσε τριγμούς στη Συμμαχία εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία. Ουσιαστικά νίκη Λεπέν θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ» υποστηρίζει ο κ Δρούγος και σημειώνει ότι η επικράτηση Μακρόν αποτρέπει τη δημιουργία «λεπενίσκων» στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Δρούγος εκτιμά ότι, παρά τη βελτίωση των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας εσχάτως, ο άξονας Αθήνας-Παρισιού με την αναβαθμισμένη στρατιωτική αμυντική σχέση των δύο χωρών θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Θανάσης Δρούγος εκτιμά ότι θα ενισχυθεί και ο Μεσογειακός άξονας Ελλάδας-Ιταλίας-Γαλλίας κάτι που, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Διαβάστε επίσης:

Τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μακρόν: «Σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία»