ΚΟΣΜΟΣ

Εμανουέλ Μακρόν: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Οι 5 μεγάλες προκλήσεις της νέας του θητείας

To ζεύγος Μακρόν για πέντε ακόμη χρόνια στο μέγαρο των Ηλυσίων
To ζεύγος Μακρόν για πέντε ακόμη χρόνια στο μέγαρο των Ηλυσίων
ΑΡ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002 που εξασφάλισε δεύτερη θητεία. Η περίοδος χάριτος ωστόσο που εξασφάλισε μετά την πρώτη του θητεία έχει λήξει προ πολλού και η νέα πενταετία του στα Ηλύσια προβλέπεται γεμάτη προκλήσεις. 

Με την αποχή να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ και την ακροδεξιά να ξεπερνά για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων, ο Εμανούελ Μακρόν κατάφερε να επανεκλεγεί. Σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τους νέους της Γαλλίας να γυρίζουν μαζικά την πλάτη και στους δύο υποψηφίους, ο 44χρονος Μακρόν επανέλαβε τη νίκη του 2017 έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Οι συνθήκες της νέας του νίκης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για θριαμβολογίες, με φόντο μία άνευρη προεκλογική εκστρατεία, χωρίς ενθουσιασμό, σχολίασε η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η επανεκλογή του οφείλεται λιγότερο στις υποσχέσεις που έδωσε το 2017 και την πίστη των Γάλλων στο όραμά του και περισσότερο στην αναζήτηση σταθερότητας και την απόρριψη της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς.

Στη γεμάτη συμβολισμούς ομιλία του χθες βράδυ έδωσε έμφαση στη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη, επιλέγοντας ως μουσική υπόκρουση τον ύμνο της Ευρώπης, «Ωδή στην Χαρά» αλλά και τη Μασσαλιώτιδα και υποσχέθηκε να επουλώσει τους διχασμούς που εκφράστηκαν σε αυτές τις εκλογές, διασφαλίζοντας τον σεβασμό για όλους. «Θέλω μια πιο δίκαιη κοινωνία, ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών... Τα επόμενα χρόνια θα είναι σίγουρα δύσκολα, αλλά θα είναι ιστορικά και θα πρέπει να τα γράψουμε, μαζί, για τις νέες γενιές » είπε.

Η Λεπέν χαιρέτισε το ιστορικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα της, είπε οτι θέλει να πολεμήσει για τη Γαλλία με «όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να αντιταχθούν» στον επανεκλεγμένο πρόεδρο και δήλωσε έτοιμη να ριχτεί στην κρίσιμη «μάχη των βουλευτικών εκλογών» του Ιουνίου.

Με μία ισχυρή Λεπέν (και έναν επίσης ισχυρό Ζαν Λικ Μελανσόν απέναντί του) ένα εύθραυστο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και την αυξημένη δυσπιστία των πολιτών απέναντί του, η δεύτερη θητεία Μακρόν προβλέπεται εξίσου δύσκολη με την πρώτη, αν όχι περισσότερο. Ακολουθούν οι βασικές προκλήσεις και οι προτεραιότητες του προέδρου.

Εξασφάλιση πλειοψηφίας και διορισμός κυβέρνησης

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία πραγματοποιούνται στις 12 και 19 Ιουνίου, με το κόμμα του Μακρόν La République en Marche (LaREM) και τους συμμάχους του να χρειάζονται πλειοψηφία 289 βουλευτών σε σύνολο 577 εδρών.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών φανέρωσε συντριβή για τα κόμματα της κυβέρνησης στη Γαλλία, με τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς και τους Σοσιαλιστές να συγκεντρώνουν λιγότερο από 5% έκαστο, και την εμφάνιση τριών νέων μπλοκ: της ριζοσπαστικής αριστεράς, του κέντρου του Μακρόν και την ακροδεξιά.

Χωρίς πλειοψηφία, τα περιθώρια ελιγμών ενός Γάλλου προέδρου μειώνονται σημαντικά, κι ακόμη κι αν το μοτίβο της ψηφοφορίας στον πρώτο γύρο δεν επαναληφθεί στις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν θα χρειαστεί εξωτερική υποστήριξη.

Ορισμένοι υποστηρικτές αναμφίβολα θα προέρχονται από τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών. Ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ανοιχτή σε «οποιονδήποτε υποστηρίζει το σχέδιό του», αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Είπε επίσης ότι το περιβάλλον θα έχει κομβική θέση στη δεύτερη θητεία του και ο νέος πρωθυπουργός του θα επιφορτιστεί με τον «οικολογικό σχεδιασμό».

Κρίση κόστους ζωής

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το φτωχότερο 5% βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αλλά μετά από μια συνεχή συμπίεση, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα να τα βγάλουν πέρα ​​και το κόστος ζωής έγινε το βασικό ζήτημα της εκστρατείας.

Ο Μακρόν είπε ότι θα διατηρήσει τα ανώτατα όρια τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και μια κυβερνητική έκπτωση στις τιμές των καυσίμων στις αντλίες, εάν το ενεργειακό κόστος συνεχίσει να αυξάνεται. Έχει επίσης υποσχεθεί περαιτέρω μέτρα για τους μη προνομιούχους, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης υποστήριξης για τους χαμηλόμισθους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Συντάξεις, σχολεία, υγεία, εγκληματικότητα

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι οι αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που απέτυχε να εφαρμόσει στην πρώτη του θητεία – με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη σταδιακά έως το 2031, θα εφαρμοστούν μέχρι το φθινόπωρο.

Στόχος του είναι να ξεκινήσει μια πρώτη διαβούλευση με τα συνδικάτα και τους εργοδότες πριν από το καλοκαίρι και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα προωθήσει τα σχέδια με προεδρικό διάταγμα, αλλά δεν θα τα εγκαταλείψει, λέγοντας ότι είναι οικονομικά απαραίτητα και περιλαμβάνονται στο μανιφέστο του. Μία νέα σειρά από διαδηλώσεις στους δρόμους είναι πολύ πιθανές.

Επίσης σκοπεύει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις στο κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, εισάγοντας περαιτέρω αυτονομία για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και νέο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο ιδίως τη βελτίωση των παροχών στις αγροτικές περιοχές. Έχει επίσης δεσμευτεί να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς, δικαστικούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Διεθνείς σχέσεις

Η εξάμηνη προεδρία της Γαλλίας στην ΕΕ –με τις προτεραιότητές της για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού «μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης» που βασίζεται σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας– ολοκληρώνεται σε δύο μήνες.

Υποστηρικτές του Μακρόν πανηγυρίζουν για τη νίκη τουΑ.Ρ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται και μια κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Ο Μακρόν, ο πιο δραστήριος ηγέτης της ΕΕ, στη μετά Μέρκελ εποχή, έχει δείξει την επιθυμία του να είναι ειλικρινής υπερασπιστής των δυτικών αξιών με σαφή επιθυμία να διαμορφώσει τα παγκόσμια γεγονότα. Αυτό δεν πρόκειται αλλάξει.

Επανασύνδεση με τους ψηφοφόρους

Μια σημαντική πρόκληση για τον Μακρόν αντανακλά το γεγονός ότι ενώ και οι δύο υποψήφιοι είχαν τους υποστηρικτές τους, ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοδελτίων που ρίχτηκαν στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία ήταν ψήφοι απόρριψης.

Ο αριθμός των ψήφων και το ποσοστό της αποχής ήταν επίσης ανησυχητικά υψηλά. Ο Μακρόν μπορεί να επανεξελέγη, αλλά περίπου τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος δεν...τον συμπαθούν και τον θεωρούν αλαζόνα.

Εάν πρόκειται να αποφευχθεί μια ακόμη πιο τραυματική μάχη το 2027, ο πρόεδρος έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε εκείνους που δυσαρέστησε ή εκείνους που ψήφισαν Λεπέν, ή επέλεξαν να μην ψηφίσουν καν. Υποσχέθηκε οτι θα είναι πιο κοντά στο λαό και τα προβλήματά του.

Διαβάστε επίσης:

Εμανουέλ Μακρόν: Μαζί για μια ανεξάρτητη Γαλλία και μια ισχυρή Ευρώπη