ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο βοήθειας 713 εκατ. δολαρίων υποσχέθηκε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο βοήθειας 713 εκατ. δολαρίων υποσχέθηκε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι
Με «δώρο» ένα πακέτο βοήθειας ύψους 713 εκατ. δολαρίων έφτασαν στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν
AP

Με «δώρο» ένα πακέτο βοήθειας ύψους 713 εκατ. δολαρίων έφτασαν στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν

Την συνάντηση των Άντονι Μπλίνκεν και Άντριου Λόιντ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ υποσχέθηκαν ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία και άλλες χώρες στην περιοχή ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τα χρήματα αυτά τα 322 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε στο Κίεβο και τα υπόλοιπα σε άλλα 15 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που βοήθησαν την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε η ρωσική επίθεση.

Όπως διευκρινίζει το ΑΡ πρόκειται για ρευστό που οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν προμήθειες που μπορεί να χρειάζονται.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν και την πώληση πυρομαχικών αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι συμβατή με τα σοβιετικής εποχής όπλα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της βοήθειας αυτού του είδους στο Κίεβο στα 3,7 δισ. δολάρια

Η εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων είναι ότι η βοήθεια αυτή θα ικανοποιήσει ένα μέρος του αιτήματος των Ουκρανών για επείγουσα στήριξη του στρατού τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Διπλωματικές κινήσεις

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν, επίσης, τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία και τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

Στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ