ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Apple για κατάχρηση στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών

Κομισιόν κατά Apple για τα συστήματα ανέπαφων πληρωμών
Κομισιόν κατά Apple για τα συστήματα ανέπαφων πληρωμών

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών, επιβάλλοντας την υπηρεσία Apple Pay στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων της.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone «καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές ψηφιακών πορτοφολιών» εμποδίζοντας ανταγωνιστικές λύσεις να λειτουργούν στις συσκευές της.

«Η σημερινή ανακοίνωση αμφισβητεί μόνο την πρόσβαση στην είσοδο NFC από τρίτους προγραμματιστές κινητών πορτοφολιών για πληρωμές σε καταστήματα» Σύμφωνα με την ΕΕ, η συμπεριφορά αποκλεισμού της Apple «οδηγεί σε λιγότερη καινοτομία και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές για ψηφιακά πορτοφόλια σε iPhone».

Αυτό είναι μόνο το αρχικό, επίσημο στάδιο της αντιμονοπωλιακής διαδικασίας κατά της Apple και η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στη λίστα των αντιρρήσεων της Επιτροπής. Η ΕΕ σημειώνει ότι η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων «δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας».

Η σημερινή απόφαση ακολουθεί τις κατηγορίες πέρυσι ότι η εταιρεία τιμώρησε άδικα τις αντίπαλες υπηρεσίες streaming μουσικής. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της Apple (36 δισεκατομμύρια δολάρια) καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας. Στην πράξη, ωστόσο, τυχόν πρόστιμα θα είναι πολύ μικρότερα.