ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εικόνες φρίκης στο Χάρκοβο - Σχημάτισαν το σύμβολο «Ζ» με πτώματα Ρώσων στρατιωτών

Iσοπεδωμένη πόλη το Χάρκοβο
Iσοπεδωμένη πόλη το Χάρκοβο
ΑΡ

Μια αποτρόπαιη εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου. Τα πτώματα τεσσάρων Ρώσων στρατιωτών σχηματίζουν το «Ζ», σύμβολο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η μακάβρια σκηνή φωτογραφήθηκε τη Δευτέρα κοντά σε ένα χωριό που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις στα περίχωρα του Χαρκόβου, μετά από σφοδρές μάχες πολλών ημερών.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα πτώματα να σχηματίζουν το Ζ, όπως το σύμβολο που βρέθηκε στα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Τα πτώματα έφεραν λευκούς βραχίονες που χρησιμοποιούνται συνήθως από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί εντοπίστηκαν σε ένα προάστιο της πόλης, το οποίο έπειτα από σκληρές μάχες ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για την πόλη Staryi Saltiv περίπου 30 μίλια μακριά, από το Χάρκοβο σύμφωνα με ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών του Πενταγώνου. Δημοσιογράφοι περιέγραψαν την περιοχή ως «υπαίθριο νεκροταφείο», με τους δρόμους και τα χωράφια να είναι γεμάτα πτώματα, όπως επίσης και πολλά διαμερίσματα και κτήρια.

Δεν υπήρχε καμία εξήγηση για τον σχηματισμό Ζ, ένα πιθανό έγκλημα πολέμου που διαπράχιθηκε όπως όλα δείχνουν απο Ουκρανούς και συνιστά ασέβεια της αξιοπρέπειας των νεκρών. «Τα προάστια του Χαρκόβου δίνουν την αίσθηση ενός υπαίθριου νεκροτομείου, όπου οι νεκροί κείτονται στα αζήτητα για εβδομάδες, καθώς οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο των περιοχών αυτών» αναφέρει το AP. Πολλοί από το 1 εκατομμύριο των κατοίκων του Χαρκόβου, έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Ο ακρωτηριασμός σωμάτων μαχητών συνιστά έγκλημα πολέμου ως «διάπραξη προσβολής κατά της προσωπικής αξιοπρέπειας» σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

Τη Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα πιο μακριά από το Χάρκοβο τις προηγούμενες 48 ώρες. Οι Ρώσοι έχουν απωθηθεί τώρα περίπου 25 μίλια ανατολικά της πόλης, πιο μακριά στην περιοχή του Ντονμπάς, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης:

Πεσκόφ: Ο ρωσικός στρατός δεν πραγματοποιεί επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ