ΚΟΣΜΟΣ

O Πούτιν «ακύρωσε» εκ νέου τη Δύση - Όσα είπε και όσα...δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε 11 λεπτά

O Bλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για την έναρξη του πολέμου
O Bλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για την έναρξη του πολέμου
ΑP

Ο Bλαντιμίρ Πούτιν συνέδεσε την εισβολή στην Ουκρανία με το Β παγκόσμιο πόλεμο στην ομιλία του για της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι στρατιώτες «πολεμούν για το ίδιο πράγμα που έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, καθώς προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε το σύντομο διάγγελμα για την Ημέρα της Νίκης για να συνδέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη μνήμη του 'Β παγκόσμιου πολέμου και να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις για το τι επρόκειτο να πει.

Πριν από την ομιλία του, ξένοι αξιωματούχοι και αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο Πούτιν θα έδινε το πρόσταγμα για μια πλήρη κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων, ή θα κήρυσσε επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρ'ολα αυτά δεν έκανε μεγάλες πολιτικές ανακοινώσεις.

Αντίθετα είπε οτι η Ρωσία «σύρθηκε» στον πόλεμο από το ΝΑΤΟ και δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην «ειδική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στην 77η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκινώντας από την αναγνώριση της «σπουδαιότερης γενιάς» της Ρωσίας και φθάνοντας στην περιγραφή του εξοπλισμού της Ουκρανίας από τη Δύση για μια επικείμενη επίθεση στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Σχεδίαζαν εισβολή στα εδάφη μας»

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν», είπε ο Πούτιν. «Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας… Η Ρωσία απέκρουσε προληπτικά την επιθετικότητα, ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και σωστή απόφαση».

Χαρακτήρισε επίσης τον πόλεμο «ιερό». «Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν κρίνεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», είπε ο Πούτιν, μιλώντας για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Και τώρα, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις απώλειες στρατευμάτων στον πόλεμο, λέγοντας ότι υπέγραψε μια νέα εντολή που θα προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τις απώλειες.

Μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα, ορισμένες οικογένειες κατήγγειλαν δημόσια ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να αποφύγει την επιβεβαίωση των θανάτων στο πλοίο.

«Ο θάνατος καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας προκαλεί θλίψη σε όλους μας και συνιστά ανεπανόρθωτη απώλεια για συγγενείς και φίλους», είπε ο πρόεδρος Πούτιν. «Το κράτος, οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς θα κάνουν τα πάντα για να φροντίσουν αυτές τις οικογένειες και να τις βοηθήσουν. Θα παράσχουμε ιδιαίτερη στήριξη στα παιδιά των νεκρών και των τραυματιών συντρόφων. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα υπογράφηκε σήμερα» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν: «Σωστή η απόφασή μας να απαντήσουμε στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ»