ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Διακόπτεται η λειτουργία της πρεσβείας της Σ. Αραβίας

Αίγυπτος: Διακόπτεται η λειτουργία της πρεσβείας της Σ. Αραβίας

Την άμεση διακοπή της λειτουργίας της πρεσβείας της στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, ο πρέσβης της ανακλήθηκε στο Ριάντ για διαβουλεύσεις, εξαιτίας των ταραχών που έχουν προηγηθεί μπροστά από το χώρο της σαουδαραβικής πρεσβείας.

Οργισμένοι Αιγύπτιοι έκαναν διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας,αλλά και πλησίον των προξενείων της στην Αίγυπτο, ζητώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο δικηγόρος Αχμεντ αλ-Γιζάουϊ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει συλληφθεί στο βασίλειο, την 17η Απριλίου, με την κατηγορία ότι ήταν κάτοχος ναρκωτικών ουσιών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος, που ζήτησε να μείνει ανώνυμος, ανέφερε στο Γερμανικό πρακτορείο σήμερα ότι έγιναν απόπειρες, να γίνει εισβολή στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας, την ώρα που οι διαδηλωτές φώναζαν εχθρικά συνθήματα.

Αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι ο δικηγόρος συνελήφθη επιστρέφοντας στη Σαουδική Αραβία, επειδή είχε ήδη εγείρει αγωγή κατά του μονάρχη Αμπντάλα, αναφορικά με την κράτηση στο βασίλειο εκατοντάδων Αιγυπτίων, που διαμένουν εκεί.

Στην Αίγυπτο, η υπόθεση αυτή προκαλεί θυμό κατά του σαουδαραβικού βασιλείου, στο έδαφος του οποίου υπάρχουν τα ιερότερα μουσουλμανικά προσκυνήματα, εξαιτίας όμως και παλαιότερων κακομεταχειρίσεων Αιγυπτίων στη Σαουδική Αραβία, σχολιάζει το Γερμανικό πρακτορείο.