ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Περισσότεροι από τους μισούς μαχητές έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ

Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Άζοφσταλ της Μαριούπολης
Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Άζοφσταλ της Μαριούπολης
A.P

Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Η Ρωσία λέει ότι 900 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σταλεί σε φυλακές του Ντονέτσκ.

Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή, τον Ντένις Πουσίλιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε πόσους μαχητές αναφερόταν ο Πουσίλιν και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τον ισχυρισμό του. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μαχητών που έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο.

Περισσότεροι από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο έχουν σταλεί σε φυλακές σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μόσχα, καθώς η τύχη τους παραμένει αβέβαιη.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (18/5) ότι από τους 959 ουκρανούς στρατιωτικούς που είπε η Ρωσία ότι παραδόθηκαν από την Τρίτη, 51 νοσηλεύονται για τα τραύματά τους και οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη Olenivka στην ελεγχόμενη απο τους Ρώσους περιοχή του Ντόνετσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο την Τετάρτη με Ουκρανούς μαχητές που λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Novoazovsk μετά την παράδοσή τους στο πολιορκημένο χαλυβουργείο.

Στα βίντεο, μια ομάδα ανδρών εμφανίζεται ξαπλωμένη σε κρεβάτια και οι δύο μίλησαν για λίγο στην κάμερα. Σε ένα απο αυτά ένας στρατιώτης είπε ότι αντιμετωπίζεται «κανονικά», προσθέτοντας ότι δεν δέχεται ψυχολογική πίεση. Δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί εάν ο στρατιώτης μιλούσε ελεύθερα.

Η Ζαχάροβα είπε στους δημοσιογράφους ότι όλοι οι τραυματίες στρατιώτες του Άζοφσταλ «θα λάβουν ειδική ιατρική περίθαλψη». Η Ουκρανία δεν σχολίασε την τελευταία ενημέρωση της Ρωσίας. Στην ομιλία του προς το έθνος αργά την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η «αποστολή εκκένωσης» συνεχίζεται με τη βοήθεια «διεθνών μεσολαβητών». Δεν είναι σαφές πόσοι παραμένουν μέσα στο κτήρι.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν γνωστοποιήσει σχεδόν καμία λεπτομέρεια για τη συμφωνία που οδήγησε στην παράδοση των στρατιωτών που ήταν κρυμμένοι για εβδομάδες σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και αποθηκών κάτω από το χαλυβουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι οι στρατιώτες θα ανταλλάσσονταν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την Τετάρτη δηλώσεις που έκαναν= νωρίτερα άλλοι σκληροπυρηνικοί ότι οι στρατιώτες πρέπει να δικαστούν. Ο Πουσίλιν είπε οτι πρέπει να συσταθεί ένα «διεθνές δικαστήριο» για να αποφασιστεί η «μοίρα» των στρατιωτών..

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του οποίου συμμετείχαν στη μάχη για τη Μαριούπολη, είπε ότι το σύνταγμα του Αζόφ, μια από τις κύριες δυνάμεις που υπερασπίζονται τη χαλυβουργία, δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο ανταλλαγής και θα «πρέπει να τιμωρηθούν από το νόμο».

Διαβάστε επίσης:

Η Μαριούπολη «έπεσε» - Άδειασε το Αζοφστάλ, υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η πόλη