ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία Σολτς στην Αφρική: Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
ΑP

Περιοδεία σε 3 αφρικανικές χώρες πραγματοποιεί ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία 

Τη Σενεγάλη, τη Δημοκρατία του Νίγηρα και τη Νότια Αφρική επισκέπτεται ο Όλαφ Σολτς σε μία προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις του Βερολίνου. με τη «Μαύρη Ήπειρο» με φόντο τις νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες που διαμορφώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Στον Νίγηρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αντιτζιχαντιστικής στρατιωτικής αποστολής .Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε επιτυχή την εκπαιδευτική αποστολή Gazelle του γερμανικού στρατού στον Νίγηρα και εκτίμησε ότι απαιτείται να δοθεί «συνέχεια», κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα της δυτικής Αφρικής χθες Δευτέρα.

Η Μπούντεσβερ (ο γερμανικός στρατός) «τα πήγε εξαιρετικά καλά εδώ», υπό «δύσκολες συνθήκες», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συναντώμενος με τα σχεδόν 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στη βάση τους στην Τιλιά, όπου εκπαιδεύουν στρατιωτικούς του Νίγηρα για να αντιμετωπίσουν τη δράση τζιχαντιστών στην περιοχή.

Έκρινε πως η αποστολή του γερμανικού στρατού στον Νίγηρα είναι σημαντική, όσο και επικίνδυνη, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι θα πρέπει να παραταθεί αφού εκπνεύσει η εντολή της, στα τέλη του 2022. Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ από την πλευρά του δήλωσε πως θα καλωσόριζε την παράταση της γερμανικής αποστολής, μιλώντας επίσης για «επιτυχίες».

Η γερμανική στρατιωτική δύναμη, που έχει 180 μέλη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον κ. Μπαζούμ η στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας-Νίγηρα από το 2015 και μετά αποτελεί «υπόδειγμα», όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σολτς στην πρωτεύουσα Νιαμέ.

Η Γερμανία, θύμισε, «έκανε μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές», με την κατασκευή «αεροδρομίων και κτιρίων», ενώ προσέφερε «εκπαίδευση υψηλής ποιότητας» που «εκτιμάται από τον στρατό μας».

Ο Νίγηρας αποκτά βαρύνουσα σημασία για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή του Σαχέλ εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και τη στρατιωτική χούντα που κυβερνά το γειτονικό Μαλί.

Την Παρασκευή, η γερμανική κάτω Βουλή ενέκρινε με ψηφοφορία της τον προσεχή τερματισμό της συμμετοχής της Μπούντεσβερ στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μαλί. Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, αντίθετα το γερμανικό κοινοβούλιο έχει «ήδη δώσει πράσινο φως στην παράταση» της αποστολής στον Νίγηρα, αν και μένουν να διευκρινιστούν ορισμένες διαστάσεις.

Η αστάθεια στο Σαχέλ θεωρείται ένας από τους λόγους που χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή και προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Ο κ. Σολτς επισκέφθηκε τη Σενεγάλη προχθές Κυριακή και επρόκειτο να ολοκληρώσει την περιοδεία του στην ήπειρο στη Νότια Αφρική.

Η Σενεγάλης σχεδιάζει δραστική επέκταση του ενεργειακού τομέα της χώρας μέχρι το 2035, ώστε να γίνει η ενέργεια κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Σενεγάλη και η Μαυριτανία είχαν ήδη συμφωνήσει το 2018 να εκμεταλλευτούν από κοινού το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου Greater Tortue Ahmeyim Project (GTA) στα ανοικτά των ακτών τους στον Ατλαντικό.