ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα καταδικάζουν τον αποκλεισμό τους από τη Σύνοδο της Αμερικής

Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα καταδικάζουν τον αποκλεισμό τους από τη Σύνοδο της Αμερικής
AP Photo

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), μια ένωση 10 λατινοαμερικανικών χωρών που ίδρυσαν η Βενεζουέλα και η Κούβα, καταδίκασε χθες Παρασκευή τον αποκλεισμό ορισμένων κυβερνήσεων από την προσεχή Σύνοδο της Αμερικής, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να παραστούν σε αυτήν μόνο οι ηγέτες που «σέβονται τη δημοκρατία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θα φιλοξενήσουν τη Σύνοδο της Αμερικής, (6-10 Ιουνίου στο Λος Άντζελες) γνωστοποίησαν πως δεν θα προσκαλέσουν τους ηγέτες της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, ενώ ο συντονιστής της συνόδου ανέφερε πως εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να αποφασίσει εάν θα αποστείλει πρόσκληση στην Κούβα.

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατέστησε σαφές την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να παραστεί «σε καμία περίπτωση» ακόμη και αν λάβει πρόσκληση.

Οι 10 χώρες που απαρτίζουν την ALBA – συμπεριλαμβανομένων της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας – εξέδωσαν από την Αβάνα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν ότι «απορρίπτουν τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις στη λεγόμενη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες».

Χαρακτήρισαν επίσης τον αποκλεισμό ως «αυθαίρετο, ιδεολογικά και πολιτικά υποκινούμενο», επισημαίνοντας ότι «αυτή η μονομερής απόφαση συνιστά μια σοβαρή και ιστορική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις (των χωρών) του ημισφαιρίου».

Νωρίτερα σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την προσεχή σύνοδο «αλλοπρόσαλλη» και χαιρέτισε μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες-Ομπραδόρ, ο οποίος «ύψωσε το ανάστημά του για να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας μιας ολόκληρης ηπείρου».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, μαζί με τους ηγέτες της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Γουατεμάλας και της Ονδούρας, έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο αν αποκλειστούν ορισμένες χώρες.

Πριν από λίγες ημέρες, το Reuters είχε μεταδώσει πως επιβεβαίωσε ότι 13 από τις 14 χώρες της Καραϊβικής, εξαιρουμένης της Κούβας, σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Λος Άντζελες.

Ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, Ραλφ Γκονσάλβες, δήλωσε από την Αβάνα ότι έλαβε πρόσκληση για τη σύνοδο, αλλά δεν πρόκειται να παραστεί.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων