ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Γαλλία: Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν
Τα δυο ελληνικά τάνκερ που αιχμαλωτίστηκαν στο Ιράν.
marinetraffic

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», αντέδρασε την Κυριακή η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία», δηλώνει σε ανακοίνωση.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν χθες οι ιρανικές αρχές.

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς κατευθύνονται τα τάνκερ

Στο μεταξύ, εντολή να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tradewinds, τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ που κατελήφθησαν στις 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.

Οι ναυτικοί που βρίσκονται στα καράβια είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Έλληνες έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. Όπως δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών, η φρουρά που παραμένει στα τάνκερ επιτρέπει στους ναυτικούς να κυκλοφορούν στο πλοίο ενώ τους έδωσαν πίσω και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Σχετικές ειδήσεις