ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένη η ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο - Αγώνας δρόμου για συμβιβασμό των «27»

Αγώνας δρόμου για ενεργειακή συμφωνία στην ΕΕ
Αγώνας δρόμου για ενεργειακή συμφωνία στην ΕΕ
ΑΡ

Οι «27» απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά συνεχίζουν τις προσπάθειες συμβιβασμού

Η ακρίβεια από την ενεργειακή κρίση αλλά και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκονται εκ νέου στο τραπέζι των ισχυρών της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη συζητούν μια πρόταση για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κομισιόν για την ώρα προτείνει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο το ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών και τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία-που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba μήκους 4.000 χιλιομέτρων-και να απαγορευτεί αυτό που εισάγεται μέσω θάλασσας.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, ανέφερε ότι η Ουγγαρία μέχρι στιγμής αρνείται να υποστηρίξει τον συμβιβασμό. Η έκθεση ανέφερε ότι η Βουδαπέστη είχε προηγουμένως προτείνει ότι θα παράσχει την υποστήριξή της στην πρόταση ωστόσο η ίδια ζητάει τώρα περαιτέρω εγγυήσεις
Η Ουγγαρία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, εξαρτάται για το 65% των αναγκών της σε πετρέλαιο από το αργό που προμηθεύεται μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Το 2021, η Ρωσία έστελνε περίπου 720.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή, σε σύγκριση με 1,57 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσω θαλάσσιας παράδοσης από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.

Το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων του αγωγού πηγαίνει στη Γερμανία και την Πολωνία, αλλά αυτές οι χώρες έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές προμήθειες, ανεξάρτητα από τυχόν ενέργειες της ΕΕ. Η Ρωσία πέρυσι έλαβε περίπου 86 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εξαγωγές πετρελαίου της.

«Η ενότητα της ΕΕ αρχίζει να καταρρέει»

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ΕΕ μία δήλωση από το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε στις 29 Μαΐου ανησυχίες ότι η ενότητα της ΕΕ «άρχιζε να καταρρέει» καθώς το μπλοκ ετοιμάζεται να συναντηθεί για να συζητήσει ένα εμπάργκο πετρελαίου και περαιτέρω προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, για να την τιμωρήσουν για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία,είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη μείνει ενωμένη. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί. Όμως έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει και να καταρρέει ξανά», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι προσπάθειες εξεύρεσης ενός συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής για να πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι το βράδυ της Κυριακής. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ τη Δευτέρα, το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που πολλές χώρες της ΕΕ επιιθυμούν να αποφύγουν.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισε τις προσδοκίες για μια συμφωνία κυρώσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι οι ηγέτες θα ενημερωθούν εν συντομία τη Δευτέρα και ότι αναμένεται συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις ώρες που απομένουν πριν ξεκινήσει η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για το θέμα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Αύριο το πρωί θα έχουμε περισσότερη διαύγεια».

Η Ουγγαρία είναι εδώ και εβδομάδες μπλοκάρει τα σχέδια για πανευρωπαϊκές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας, επικαλούμενη φόβους για τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ στη Μόσχα, αν και οι διπλωμάτες ιδιωτικά εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλό δύο μηνών σήμερα, καθώς οι αγορές περίμεναν να δουν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου ενόψει της συνάντησης για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 46 σεντς, ή 0,4%, στα 119,89 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 60 σεντς, ή 0,5%, στα 115,67 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, καταγράφοντας αλματώδη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπογραμμίζοντας τη στενότητα της αγοράς, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα αποκρούσουν ωστόσο τις εκκλήσεις της Δύσης για επιτάχυνση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη.

Θα επιμείνουν στο σχέδιό τους να προσθέσουν 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ανέφεραν στο Reuters πηγές του ΟΠΕΚ. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται επίσης σε αναταραχή μετά την κατάληψη από το Ιράν των δύο ελληνικών τάνκερ ως αντίποινα για την απάντληση ιρανικού πετρελαίου από τις αμερικανικές αρχές κοντά στις ακτές της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις