ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Λίγοι θα μπορούν να γευματίζουν έξω τους επόμενους μήνες - Το τοξικό κοκτέιλ της ακρίβειας

Η ακρίβεια "χτυπάει" την εστίαση στη Βρετανία
Η ακρίβεια "χτυπάει" την εστίαση στη Βρετανία
ΑΡ

Λίγοι θα μπορούν να απολαύσουν μέσα στους ερχόμενους μήνες το γεύμα και το δείπνο τους σε ένα εστιατόριο, προειδοποιούν παράγοντες του κλάδου στη Βρετανία, προβλέποντας μεγάλες αυξήσεις τιμών

Ο εστιάτορας Χιού Όσμοντ προειδοποιεί ότι το κόστος του φαγητού θα μπορούσε να «εκτιναχθεί στα ύψη» τους επόμενους μήνες καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pizza Express εξήγησε ότι το κόστος ορισμένων προϊόντων διατροφής έχει ήδη αυξηθεί έως και 30%.

Πρόσθεσε ότι αυτό το υψηλότερο κόστος θα διαρκέσει «για μήνες» και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων και των ποτών θα φτάσει έως και το 10% στα εστιατόριά του. Ο Όσμοντ, ο οποίος ίδρυσε την Punch Taverns, είπε: «Είναι μεγάλο πρόβλημα και θα χτυπήσει το φαγητό [σε όλες τις κατηγορίες]».

Μιλώντας στην κυριακάτικη Mail ο Όσμοντ είπε ότι το κόστος αγοράς κοτόπουλου και ψαριών από προμηθευτές έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πρόσθεσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε στις αυξήσεις των τιμών, ενώ η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και λόγω της πανδημίας πρόσθεσε περαιτέρω εμπόδια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του UKHospitality, Kate Nicholls, έχει πει στο παρελθόν ότι η μέση τιμή ενός κύριου γεύματος σε ένα εστιατόριο αυξήθηκε κατά 1,50 λίρες τον Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν ένα «τοξικό κοκτέιλ κόστους».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ιδιοκτήτης παμπ αποκάλυψε πώς ζούσε με 1 λίρα την ημέρα για πέντε ημέρες για να τονίσει τους αγώνες όσων πλήττονταν περισσότερο από την κρίση του κόστους ζωής. Ο Κρεγκ Χάρκερ, 35 ετών, από το Stockton-on-Tees, είπε ότι θέλει να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι «δεν ζουν, αλλά επιβιώνουν».

Ο πατέρας τριών παιδιών πρόσθεσε ότι είχε συνηθίσει να ξοδεύει 200 ​​λίρες την εβδομάδα σε είδη παντοπωλείου, αλλά έθεσε στον εαυτό του την πρόκληση να ταΐσει τον εαυτό του με μόλις 1 λίρα την ημέρα. Για να το κάνει αυτό, έπρεπε να μείνει χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και αντ' αυτού προμηθεύτηκε υδατάνθρακες και δωρεάν σάλτσες από αλυσίδες φαστ φουντ.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτρωγε φακελάκια με κουάκερ, σάλτσα με ρύζι και κάρυ, σπαγγέτι και πατάτες και έπινε μόνο τσάι «Μείωσα ό,τι μου άρεσε πολύ αυτή την εβδομάδα και μπήκα σε λειτουργία πλήρους επιβίωσης – κανείς δεν πρέπει να ζει έτσι», είπε στο τέλος του πειράματός του.

«Πρόκειται περισσότερο για τη συζήτηση [για] την κοινωνία – πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υποστηρίζονται τα πιο ευάλωτα άτομα, που έχουν το μικρότερο εισόδημα», πρόσθεσε.