ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Αν περάσουν τα σεξ-τεστ παίρνουν άσυλο

Τσεχία: Αν περάσουν τα σεξ-τεστ παίρνουν άσυλο
Σε σεξουαλικά τεστ υποβάλλει τους μετανάστες που αιτούνται πολιτικό άσυλο η Τσεχία. Η αμφιλεγόμενη πρακτική...

Σε σεξουαλικά τεστ υποβάλλει τους μετανάστες που αιτούνται πολιτικό άσυλο η Τσεχία. Η αμφιλεγόμενη πρακτική που ακολουθεί, με βάση την οποία αποφασίζει αν θα παραχωρήσει άσυλο σε μετανάστες, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μετανάστες υπόκεινται σε αυτό που αποκαλούν οι τσέχικες αρχές «εξέταση-πορνό». Τους προβάλλουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου, για να δουν αν θα ερεθιστούν οι μετανάστες στη θέα straight και gay ζευγαριών να κάνουν σεξ.

Ειδικοί αισθητήρες συνδεδεμένοι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καταγράφουν τις αντιδράσεις των μεταναστών. Αν κάποιος από τους αιτούντες ερεθιστεί, αυτόματα οι αρχές αρνούνται τη χορήγηση ασύλου, επειδή τον θεωρούν ως πιθανό κίνδυνο για τους τσέχους πολίτες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας δήλωσε ότι τα τεστ έχουν φανεί «πολύτιμα» για να καθοριστεί αν οι μετανάστες είναι gay ή όχι. Επιπλέον, ανέφερε ότι γίνονται πάντα παρουσία γιατρού. Υπό το βάρος των επικρίσεων, είπε τέλος ότι έχουν διενεργηθεί σε λιγότερες από δέκα περιπτώσεις αιτήσεων ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακρίνει την τσεχική κυβέρνηση, επειδή τα τεστ συνιστούν καθαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ροή Ειδήσεων