ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φραστικός «πόλεμος» Έλον Μασκ με τον Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση της οικονομίας

«Πόλεμος» Μπάιντεν-Μασκ για την κατάσταση της οικονομίας
«Πόλεμος» Μπάιντεν-Μασκ για την κατάσταση της οικονομίας

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έκανε ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έσπευσε να του απαντήσει

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είπε οτι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ώστε σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 10% των εργαζομένων στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, όπως έγινε γνωστό χθές (3/6)

Ο Μπάιντεν αντέδρασε στη ζοφερή προοπτική του μεγιστάνα της τεχνολογίας με σαρκασμό και στη συνέχεια μίλησε με λεπτή ειρωνεία για την επερχόμενη αποστολή της εταιρείας του SpaceX. «Καλή τύχη στο ταξίδι του στο φεγγάρι», είπε ο Μπάιντεν για τον Μασκ από το εξοχικό του στο Ντέλαγουερ.

Σε ρινγκ φαντάστηκε τον Μασκ και τον Μπάιντεν η New York PostNew York Post

Ο Μασκ επανήλθε στο Twitter με έναν σύνδεσμο από ένα δελτίο τύπου της NASA το 2021 που ανέφερε ότι η SpaceX κέρδισε ένα συμβόλαιο 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει τους επόμενους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη, προετοιμάζοντας ένα ενδεχόμενο ταξίδι στον Άρη, όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αποικία. «Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε!» πρόσθεσε.

«Πόλεμος» Μασκ με τους Δημοκρατικούς

Ο «πόλεμος των λέξεων» ξέσπασε την ώρα που ο Μασκ σχεδιάζει να αγοράσει το Twitter και να το μετατρέψει σε πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές του θα έδινε βάση στις συντηρητικές απόψεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που κυριαρχείται από φιλελεύθερους.

Στις 15 Απριλίου, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν ευχήθηκε με σαρκασμό στον Mασκ «Happy Tax Day», σημειώνοντας ότι φέρεται να μην πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2018, παρόλο που είπε ότι θα πλήρωνε ένα ρεκόρ 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα κέρδη του 2021.

Ο Μασκ πρόσφατα ανάρτησε στο Twitter ότι θα σταματήσει να ψηφίζει τους Δημοκρατικούς «επειδή έχουν γίνει το κόμμα του διχασμού και του μίσους, οπότε δεν μπορώ πλέον να τους υποστηρίξω και θα ψηφίσω Ρεπουμπλικάνους». «Τώρα θα δείτε να ξεδιπλώνεται η εκστρατεία των βρώμικων κόλπων τους εναντίον μου», πρόσθεσε.

Στην τελευταία του ανάρτηση βέβαια έγραψε οτι σπάνια υποστηρίζει πολιτικούς υποψηφίους. «Οι πολιτικές μου απόψεις είναι μετριοπαθείς, επομένως ούτε πλήρως Ρεπουμπλικανός ούτε Δημοκρατικός, κάτι που είμαι βέβαιος ότι ισχύει για τους περισσότερους Αμερικανούς.Η εκτελεστική αρμοδιότητα είναι εξαιρετικά υποτιμημένη στην πολιτική – αυτό θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο!

Την Παρασκευή, το Reuters είπε ότι έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχναν ότι ο Μασκ είπε στα στελέχη της Tesla να «παύσουν όλες τις προσλήψεις σε όλο τον κόσμο». Σε ένα επακόλουθο email προς τους υπαλλήλους, ο Μασκ είπε ότι η εταιρεία θα μειώσει τον αριθμό των μισθών της κατά 10% επειδή οι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι σε πολλούς τομείς». «Σημειώστε, αυτό δεν ισχύει για κανέναν που κατασκευάζει πραγματικά αυτοκίνητα, μπαταρίες ή εγκαθιστά ηλιακή ενέργεια», φέρεται να είπε ο Μασκ.

Η Tesla και οι θυγατρικές της απασχολούσαν σχεδόν 100.000 άτομα πέρυσι, σύμφωνα με μια κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν αναλύει τον αριθμό των μισθωτών και των ωρομίσθιων εργαζομένων.Τα email του Μασκ ακολούθησαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο ύφεσης.

«Ο Έλον Μασκ έχει μια μοναδικά ενημερωμένη εικόνα για την παγκόσμια οικονομία. Πιστεύουμε ότι ένα μήνυμα από αυτόν θα είχε υψηλή αξιοπιστία», δήλωσε σε έκθεσή του ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Τζόνας.

Άλλα κορυφαία στελέχη έχουν επίσης προειδοποιήσει για την πιθανότητα ύφεσης εν μέσω πληθωρισμού που τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. «Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο,έρχεται προς το μέρος μας», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Τι είπε ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν - ο οποίος κατέγραψε δημοτικότητα μόλις 40% σε δημοσκόπηση της Rasmussen Reports την Παρασκευή συσχέτισε τις εταιρικές περικοπές του Μασκ με την ανακοίνωση της Ford την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να προσθέσει 6.200 θέσεις εργασίας σε εργοστάσια στο Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Οχάιο για να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

«Ενώ ο Έλον Μασκ μιλάει για αυτό, η Ford αυξάνει τις επενδύσεις της σε συντριπτικό βαθμό», είπε. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι «υπάλληλοι μέλη συνδικάτων, θα μπορούσα να προσθέσω», σε μία ακόμη αιχμή για το μεγιστάνα

«Η αγορά εργασίας είναι στο ισχυρότερο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Τα μηνιαία στατιστικά έδειξαν ότι οι εργοδότες της χώρας συνέχισαν το σερί προσλήψεων προσθέτοντας 390.000 θέσεις εργασίας, διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας στο 3,6%, λίγο πάνω από το χαμηλό μισού αιώνα.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε βέβαια το πρόβλημα του πληθωρισμού, βασικό παράγοντα για τα θλιβερά νούμερά του στις δημοσκοπήσεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές, ιδιαίτερα γύρω από τη βενζίνη και τα τρόφιμα, είναι πραγματικά προβλήματα», είπε. «Καταλαβαίνω ότι οι οικογένειες που δυσκολεύονται πιθανότατα δεν ενδιαφέρονται γιατί αυξήθηκαν οι τιμές. Θέλουν απλώς να μειωθούν».