ΚΟΣΜΟΣ

Η Τζιλ Μπάιντεν τιμάει την προκάτοχό της Νάνσι Ρίγκαν - Εκατό χρόνια απο τη γέννησή της

H πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν
H πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν
ΑΡ

Φόρο τιμής σε μία προκάτοχό της που άλλαξε τη σημασία του ρόλου, τη σύζυγο του 40ού προέδρου των Η.Π.Α, Νάνσι Ρήγκαν, απέτισε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ ,Τζιλ Μπάιντεν

Η Τζιλ Μπάιντεν επαίνεσε χθες (6/6) τη Νάνσι Ρίγκαν ως την πρώτη κυρία που «έκανε τη διαφορά», κατά τη διάρκειας μίας λαμπερής τελετής για τα αποκαλυπτήρια ενός νέου γραμματοσήμου προς τιμήν της γυναίκας που είχε τον ρόλο της πρώτης κυρίας, 40 χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε ένα γραμματόσημο που φέρει την εικόνα της Nάνσι Ρίγκαν, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της πρώην πρώτης κυρίας από το Προεδρικό Ίδρυμα και Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο, η Τζιλ Μπάιντεν μίλησε για την «απίστευτη ευκαιρία» που κερδίζουν οι πρώτες κυρίες για να υπηρετήσουν τον λαό καθώς «βρισκόμαστε στο εθνικό προσκήνιο με τρόπο που ξέρω ότι καμία από εμάς δεν θα μπορούσε να προβλέψει».

«Η πρώτη κυρία Νάνσι Ρίγκαν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό με χάρη», είπε η διάδοχός της «Καταλάβαινε ότι ο ρόλος της πρώτης κυρίας είχε εγγενείς παγίδες και εξονυχυστικό έλεγχο, ωστόσο βρήκε ανθρωπιά σε όλο αυτό. Ήξερε τις δυνατότητες αυτού του ρόλου». «Ο επόμενος μήνας θα ήταν τα 101α γενέθλιά της», συνέχισε η κυρία Μπάιντεν. «Και με αυτό το γραμματόσημο επιβεβαιώνουμε ότι έκανε τη διαφορά». Η Νάνσι Ρίγκαν γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1921.

Ο Φρεντ Ράιαν, βοηθός του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η πρώην πρώτη κυρία υποστήριζε τους ανάδοχους παππούδες, υπερασπιζόταν τις τέχνες και ανακαίνισε μέρη του Λευκού Οίκου. Τη θυμούνται επίσης για την εκστρατεία της κατά των ναρκωτικών «Just Say No», για τη γενναία μάχη της με τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ρέιγκαν, αλλά και την έντονη αφοσίωση στον σύζυγό της.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την εκδήλωση πυροδότησε οργισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που επέκριναν την αδιαφορία των Ρήγκαν για πολλά κοινωνικά θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στην τελετή συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής των Ταχυδρομείων Λούις ΝτεΤζόι και η Αν Πίτερσον, ανιψιά της Νάνσυ Ρίγκαν, όπως επίσης και ο Ράιαν, πρόεδρος επίσης του διοικητικού συμβουλίου του Προεδρικού Ιδρύματος και Ινστιτούτου Ρίγκαν

Η Νάνσυ Ρίγκαν είναι η έκτη πρώτη κυρία που εμφανίζεται σε γραμματόσημο των ΗΠΑ μετά τη Μάρθα Ουάσινγκτον, την Ντόλεϊ Μάντισον, την Άμπιγκεϊλ Άνταμς, την Έλινορ Ρούσβελτ και τη Λαίδη Μπερντ Τζόνσον. Το γραμματόσημο πρόκειται να εκδοθεί επίσημα στις 6 Ιουλίου κατά τη διάρκεια αφιερώματος στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Ρίγκαν στο Simi Valley της Καλιφόρνια. Η Νάνσυ Ρίγκαν πέθανε τον Μάρτιο του 2016 σε ηλικία 94 ετών.