ΚΟΣΜΟΣ

Μάθιου ΜακΚόναχι: Tα δάκρυα του ηθοποιού στο Λευκό Οίκο και η έκκληση για τον έλεγχο των όπλων

Ο Μάθιου ΜαΚόναχι στο Λευκό Οίκο
Ο Μάθιου ΜαΚόναχι στο Λευκό Οίκο
A.P

Ο διάσημος ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι, γέννημα θρέμμα του «πληγωμένου» Ουβάλντε που θρήνησε θύματα στο πρόσφατο μακελειό, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης των όπλων σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο

Ο Μάθιου ΜακΚόναχi μοιράστηκε δημόσια ιστορίες θυμάτων και των οικογενειών τους με την ελπίδα να «ταρακουνηθούν» οι νομοθέτες που παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων. «Βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιριών αυτή τη στιγμή στο οποίο δεν έχουμε ξαναβρεθεί. Ένα παράθυρο όπου φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί πραγματική αλλαγή», είπε

Ο Χολιγουντιανός ηθοποιός εξέφρασε παθιασμένα και ενίοτε συναισθηματικά σχόλια στη συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο χθες Τρίτη (7/6), αφηγούμενος τις ιστορίες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε στο Τέξας και προέτρεψε περισσότερη δράση για τον έλεγχο των όπλων.

Το δράμα του Ουβάλντε

Ο ΜακΚόναχι που γεννήθηκε στο Ουβάλντε, είπε ότι εκείνος και η σύζυγός του, Καμίλα Άλβες, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη γενέτειρά του.

Έδειξε φωτογραφίες από τα έργα τέχνης τους και έφερε στην αίθουσα ενημέρωσης τα πράσινα παπούτσια Converse που φορούσε ένα κοριτσάκι κάθε μέρα και τα χρησιμοποίησαν για να αναγνωρίσουν το σώμα της, μετά το μακελειό. Είχε σχεδιάσει μια καρδιά σε ένα από τα παπούτσια.

Είπε ότι έπρεπε να πει τις ιστορίες τους για να δείξει πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα ως τιμής ένεκεν στις ζωές των 19 παιδιών και των δύο δασκάλων που σκοτώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ τον περασμένο μήνα.

«Ξέρετε τι ήθελε ο καθένας από αυτούς τους γονείς, τι μας ζήτησαν; Αυτό που ο κάθε γονιός ξεχωριστά εξέφρασε με τον δικό του τρόπο στην Καμίλα και σε μένα; ​​Ότι θέλουν τα όνειρα των παιδιών τους να συνεχιστούν. Θέλουν να κάνουν την απώλεια της ζωής τους σημαντική», είπε ο ΜακΚόναχι.

Ζήτησε αλλαγές στη νομοθεσία

Είπε ότι υπάρχει τώρα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να θεσπιστεί ουσιαστική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα όπλα και ζήτησε καθολικούς ελέγχους ιστορικού, όπως επίσης και αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά ενός AR-15 στα 21, μια περίοδο αναμονής για την αγορά AR-15 και την εφαρμογή των λεγόμενων red flag laws για τα όπλα.

«Πρόκειται για λογικούς, πρακτικούς, τακτικούς κανονισμούς για το έθνος, τις πολιτείες, τις κοινότητες, τα σχολεία και τα σπίτια μας. Οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες όπλων έχουν βαρεθεί την κακοποίηση και την εκμετάλλευση της Δεύτερης Τροποποίησης από ορισμένα διαταραγμένα άτομα. Αυτοί οι κανονισμοί δεν είναι ένα βήμα πίσω, είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την κοινωνία των πολιτών και τη δεύτερη τροποποίηση», είπε ο ΜακΚόναχι σε μια ομιλία περίπου 20 λεπτών από το βήμα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός συναντήθηκε για λίγο με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν εμφανιστεί στο βήμα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Ο ΜακΚόναχι μίλησε με μεγάλη λεπτομέρεια για τα παιδιά και τα όνειρα που είχαν πριν σκοτωθούν.

Κάποιος ήθελε να γίνει θαλάσσιος βιολόγος, κάποιος άλλος έτοιμαζόταν να διαβάσει ένα στίχο της Βίβλου στην εκκλησία την επόμενη εβδομάδα και άλλος ήθελε να πάει σε σχολή τέχνης στο Παρίσι. «Μπορούσατε να νιώσετε το σοκ στην πόλη. Θα μπορούσατε να νιώσετε τον πόνο, την άρνηση, την απογοήτευση, τον θυμό, την ευθύνη, τη θλίψη, τις απώλειες ζωών, τα όνειρα να σταματούν», είπε.

Ο ΜακΚόναχι είπε: «Λόγω των εξαιρετικά μεγάλων τραυμάτων από ένα τουφέκι AR-15, τα περισσότερα πτώματα ήταν τόσο ακρωτηριασμένα που μόνο χάρη στα τεστ DNA ή η τα πράσινα Converse μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν. Σύμβουλοι ψυχικής υγείας θα χρειαστούν στο Ουβάλντε για πολύ καιρό».

«Πρέπει να ρίξουμε μια νηφάλια, ταπεινή και ειλικρινή ματιά στον καθρέφτη και να αναβαπτίσουμε τους εαυτούς μας με βάση αυτά που πραγματικά εκτιμάμε. Πρέπει να αντλήσουμε λίγο πραγματικό θάρρος και να τιμήσουμε τις αθάνατες υποχρεώσεις μας αντί για τις κομματικές μας σχέσεις» είπε ο ΜακΚόναχι.

«Δεν είμαστε διχασμένοι»

Και συνέχισε: «Αρκετά με τις αντεπιθέσεις. Αρκετά με την ακύρωση της άλλης πλευράς. Ας έρθουμε στο κοινό τραπέζι που αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό λαό. Βρείτε μια μέση λύση, το μέρος όπου ζούμε οι περισσότεροι από εμάς τους Αμερικανούς ούτως ή άλλως. Ειδικά σε αυτό το θέμα. Επειδή σου υπόσχομαι, Αμερική, εσύ κι εγώ, δεν είμαστε τόσο διχασμένοι όσο μας λένε ότι είμαστε».

Ο ΜακΚόναχι είχε συναντήσεις με νομοθέτες στο Καπιτώλιο νωρίτερα για να συζητήσει τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων. Οι μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ ταιριάζουν με τον περασμένο χρόνο οι χειρότεροι όλων των εποχών, δείχνουν τα στοιχεία του Gun Violence Archive.

Ο ηθοποιός του «Dallas Buyers Club» είχε αφήσει να εννοηθεί οτι θα θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης στο Τέξας πέρυσι, αλλά τελικά το απέκλεισε προς το παρόν. Είπε ότι ήταν «ένας δρόμος που επιλέγω να μην ακολουθήσω αυτή τη στιγμή».

Σχετικές ειδήσεις