ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα μιλά για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν

Ο Ομπάμα μιλά για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν

Ως την «πιο σημαντική ημέρα» της προεδρίας του χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από ένα χρόνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την επιχείρηση κατά του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο αμερικανικό δίκτυο NBC. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ, ωστόσο το NBC δημοσίευσε νωρίτερα αποσπάσματα στην ιστοσελίδα του.

«Έπρεπε να είναι μια πολύ διακριτική επιχείρηση» ανέφερε ο Ομπάμα. Επίσης, τόνισε ότι «μόνο μια χούφτα μελών της ομάδας του Λευκού Οίκου γνώριζαν» και ότι ο ίδιος δεν είχε μιλήσει με τη σύζυγό του Μισέλ μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

«Ακόμη και ένας υπαινιγμός για αυτή (την πληροφορία) στον Τύπο θα μπορούσε να είχε κάνει τον Μπιν Λάντεν να τραπεί σε φυγή» από το κρησφύγετο του στο Αμποταμπάντ. «Δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή αν υπήρχαν υπόγειες σήραγγες που άρχιζαν από το συγκρότημα και οι οποίες θα του επέτρεπαν να διαφύγει», προσέθεσε.

Την απόφαση για την επιχείρηση ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε μόνος του, μετά από διαβούλευση με στενό κύκλο συνεργατών του. Η ομάδα αυτή απαρτιζόταν από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον τότε υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τον αρχηγό του μικτού Γενικού Επιτελείου, Μάικλ Μάλεν.

«Επέλεξα να αναλάβω τον κίνδυνο (...) ο λόγος για τον οποίο ήμουν έτοιμος να λάβω την απόφαση να στείλω τους (καταδρομείς του ναυτικού-τους Navy SEALs) για να προσπαθήσουν να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν, και να μην χρησιμοποιήσω άλλες επιλογές, είναι το ότι είχα εμπιστοσύνη 100% στους ίδιους τους Navy SEALs», τόνισε.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο τότε αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα είχαν προτείνει μια επιδρομή καταδρομέων, ενώ ο Ρόμπερτ Γκέιτς προτιμούσε την επιλογή του βομβαρδισμού.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, και πριν ανακοινώσει την επιτυχία της στους Αμερικανούς, ο Ομπάμα επικοινώνησε με τη σύζυγό του, είπε στο NBC. «Της είπα ότι θα έχανα πιθανώς το δείπνο, γιατί είχα δύο ή τρία μικρά πράγματα να κάνω εκείνο το βράδυ».