ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Είναι επίσημο - Ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2023

Τουρκία: Είναι επίσημο - Ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2023
AP IMAGES

Το πλέον αναμενόμενο επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του από τη Σμύρνη, όπου ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την τουρκική προεδρία.

«Εγώ είμαι ο υποψήφιος της κυβερνητικής συμμαχίας για την Προεδρία». Με αυτά τα λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη επιβεβαίωσε το αναμενόμενο σενάριο και έτσι θα είναι υποψήφιος για την τουρκική προεδρία το 2023.

«Οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου του επόμενου έτους. Δεν μπορείς να καθυστερείς το έθνος τόσο πολύ, δεν έχεις μέρος να πας. Ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Πεθαίνεις να βρεθείς απέναντί μου. Μην κάνετε τους πολίτες μας που ψήφισαν CHP να χαμηλώνουν άλλο το κεφάλι. Σταματήστε να πολεμάτε παράνομα κύριε Κεμάλ. Αν έχετε καρδιά, είτε ανακοινώστε την υποψηφιότητά σας είτε ανακοινώστε τον υποψήφιο σας», είπε απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το AKP έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από το 2002, όταν ήρθε στην εξουσία, κάτι που ωθεί το κόμμα να ανανεώσει τα στελέχη του.

Η ήττα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019 τονίζει την πρόκληση για τις επόμενες εκλογές. Οι επιλογές για συμμαχίες για νέα κόμματα είναι περιορισμένες μετά τις επιθέσεις εναντίον όλων όσων είναι στην αντιπολίτευση. Οι μόνοι που έχουν απομείνει είναι οι Γκρίζοι Λύκοι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι έχει κλείσει η συμπόρευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) με το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ (απόσχιση από το κόμμα του Μπαχτσελί). Στις σχετικές συζητήσεις συμμετέχουν και πρώην ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος AKP, όπως ο Αλί Μπαμπατζάν (αρχιτέκτονας της οικονομικής ανόρθωσης στην Τουρκία) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου (πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός). Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να συμπράξει και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ (πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας), αλλά δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν για ανικανότητα εν μέσω της δραματικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και τον προέτρεψε να ανακοινώσει ημερομηνία για πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις και επανέλαβε ότι τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.