ΚΟΣΜΟΣ

Aριζόνα: Εκτελέστηκε ελληνορθόδοξος θανατοποινίτης - Είχε δολοφονήσει μία οκτάχρονη το 1984

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αριζόνα εδώ και δύο χρόνια
Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αριζόνα εδώ και δύο χρόνια

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε στις φυλακές της Αριζόνα ο θανατοποινίτης Φρανκ Άτγουντ, που είχε δολοφονήσει ένα 8χρονο κορίτσι το 1984

Ένας άνδρας από την Αριζόνα που είχε καταδικαστεί σε φόνο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού το 1984 θανατώθηκε την Τετάρτη στη δεύτερη εκτέλεση που πραγματοποιείται στην πολιτεία, από την επανέναρξη της θανατικής ποινής τον Μάιο μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια παύσης.

Ο Φρανκ Άτγουντ, 66 ετών, πέθανε με θανατηφόρα ένεση στην κρατική φυλακή της πόλης Φλόρενς έχοντας καταδικαστεί για τη δολοφονία της Βίκι Λιν Χόσκινσον. Η οκτάχρονη είχε εξαφανιστεί, βγαίνοντας από το σπίτι της στο Tucson της Αριζόνα για να αφήσει μια κάρτα γενεθλίων σε ένα κοντινό γραμματοκιβώτιο. Το σώμα της βρέθηκε μήνες μετά στην έρημο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα, Μαρκ Μπρνοβιτς.

Ο ίδιος, ένας εικοσιτετράωρο προτού οδηγηθεί στο θάνατο, είχε γίνει ορθόδοξος μοναχός με το όνομα Εφραίμ. Τα τελευταία χρόνια είχε ασπαστεί την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία και φέρεται να αλληλογραφούσε με τους μητροπολίτες Λεμεσού και Ναυπάκτου. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση του Άτγουντ το πρωί της Τετάρτης, αφού απέρριψε την τελική έφεση των δικηγόρων του. Πέθανε στις 10:16 π.μ, τοπική ώρα με τον μελλοθάνατο να αρνείται να φάει το τελευταίο του γεύμα.

Ο Άτγουντ είναι ο δεύτερος κρατούμενος της Αριζόνα που θανατώνεται σε λιγότερο από ένα μήνα. Η εκτέλεση του Κλάρενς Ντίξον τον Μάιο είχε εγκαινιάσει τις εκτελέσεις στην Αριζόνα, η οποία κατηγορήθηκε για τη δυσκολία απόκτησης θανατηφόρων ενέσεων και το γεγονός οτι μία εκτέλεση το 2014 στην πολιτεία απέτυχε.

Οι αντίπαλοι της θανατικής ποινής ανησυχούν τώρα ότι η Αριζόνα θα αρχίσει τώρα να εκτελεί μια σταθερή ροή κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκαν για τα μελλοντικά σχέδια της πολιτείας. Η Αριζόνα έχει τώρα 111 φυλακισμένους σε θάνατο και 22 από αυτούς έχουν εξαντλήσει όλες τις διαδικασίες προσφυγών.

Η ετεροχρονισμένη...πίστη του Άτγουντ

Ο Άτγουντ συνοδευόταν στις προετοιμασίες για τη θανατηφόρα ένεση από έναν Έλληνορθόδοξο ιερέα, είπαν μάρτυρες της εκτέλεσης σε συνέντευξη Τύπου μετά τον θάνατό του. Είχε ισχυριστεί ότι ήταν αθώος, αλλά δεν αναφέρθηκε στον φόνο στα τελευταία του λόγια.

Οι μάρτυρες είπαν ότι ο Άτγουντ ευχαρίστησε τον ιερέα λίγο πριν φύγει απο τη ζώη, «Σε ευχαριστώ, πολύτιμε πατέρα, που ήρθες σήμερα και με οδήγησες στην πίστη. Θέλω να ευχαριστήσω την πανέμορφη σύζυγό μου που με αγάπησε με ό,τι είχε και δεν είχε. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου και τη νομική μου ομάδα και πάνω απ' όλα τον Ιησού Χριστό μέσα από αυτή την άδικη δικαστική διαδικασία που οδήγησε στη σωτηρία μου. Προσεύχομαι ο Κύριος να μας λυπηθεί όλους και ο Κύριος να με λυπηθεί».

Eίχε ασπαστεί την ελληνορθόδοξη πίστη εδώ και δύο δεκαετίες και είχε ζητήσει από τις αρχές να του επιτρέψουν να υποβληθεί σε τελετή θρησκευτικής μύησης πριν φύγει απο τη ζωή και να λάβει τις τελευταίες ιεροτελεστίες ενώ βρισκόταν στο θάλαμο εκτέλεσης.

Ο Άτγουντ είχε περάσει σχεδόν 35 χρόνια θανατοποινίτης και είχε εξαντλήσει όλες τις εκκλήσεις του. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα δήλωσε «Οι κάτοικοι της Αριζόνα δεν θα ξεχάσουν ποτέ ένα αθώο παιδί του οποίου η ζωή καταστράφηκε βάναυσα και μια οικογένεια που έπρεπε να υπομείνει δεκαετίες βασάνων».