ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ένα μπαρ στο «στόχαστρο» για έξαρση κορονοϊού – Μάχη των Αρχών να μην υπάρξει εξάπλωση

Κίνα: Ένα μπαρ στο «στόχαστρο» για έξαρση κορονοϊού – Μάχη των Αρχών να μην υπάρξει εξάπλωση
Ένα μπαρ φωτογραφίζεται ως υπεύθυνο για έξαρση κρουσμάτων στο Πεκίνο
AP Photo/Mark Schiefelbein

Ένα μπαρ 24ωρης λειτουργίας συνδέεται με νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Οι αρχές στην κινεζική πρωτεύουσα προειδοποίησαν σήμερα ότι η νέα έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού, η οποία συνδέεται με ένα μπαρ 24ωρης λειτουργίας, είναι κρίσιμη και ότι η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων δίνει «μάχη απέναντι στον χρόνο» για να διαχειριστεί το πιο σοβαρό ξέσπασμα της νόσου από την έναρξη της πανδημίας.

Το νέο ξέσπασμα κρουσμάτων που συνδέεται με το μπαρ έχει υποχρεώσει εκατομμύρια πολίτες να υποβάλλονται σε υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χιλιάδες άλλους να μπουν σε στοχευμένα lockdown λίγες μόλις ημέρες μετά την έξοδο της πόλης από ένα μερικό λοκντάουν που διήρκεσε πάνω από ένα μήνα για να αντιμετωπιστεί μια ευρύτερη έξαρση κρουσμάτων από τα τέλη Απριλίου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν το σαββατοκύριακο ένα «σφοδρό» ξέσπασμα κρουσμάτων της COVID, το οποίο συνδέεται με το Heaven Supermarket Bar, που μόλις είχε ανοίξει μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα.

Η έκρηξη κρουσμάτων με τουλάχιστον 287 νέα έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η Κίνα μόλις ανακάμπτει από ένα λοκντάουν δύο μηνών στην Σανγκάη, το οποίο είχε προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιαμού.

«Θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε, να δώσουμε αγώνα ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο Χε Λιτσιάν, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής της πρωτεύουσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στις προσπάθειες περιορισμού της έκρηξης κρουσμάτων.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο μεγαλύτερο μέρος του Πεκίνου ξεκίνησαν και πάλι να δέχονται πελάτες στις 6 Ιουνίου έπειτα από πάνω από ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου η πόλη αυτή των 22 εκατομμυρίων επέβαλε περιορισμούς μεταξύ των οποίων η τηλεργασία, ενώ έκλεισε τα εμπορικά κέντρα και τμήμα του συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, η Τσαογιάνγκ, όπου βρίσκεται το μπαρ, ξεκίνησε τη μαζική διενέργεια τεστ για τρεις ημέρες ανάμεσα στους περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους χθες Δευτέρα.

Οι αρχές έχουν αποφύγει προς το παρόν να επαναφέρουν τους αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά περίπου 10.000 στενές επαφές των πελατών του μπαρ έχουν ταυτοποιηθεί και τα κτίρια όπου κατοικούν έχουν τεθεί σε λοκντάουν.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα εις βάρος του ιδιοκτήτη του μπαρ για ύποπτη παρέμβαση στο έργο πρόληψης της πανδημίας, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Παν Σουχόνγκ, ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της πόλης.

Ο Παν είπε ότι τρία άλλα πρόσωπα, δύο εκ των οποίων είχαν επισκεφθεί το μπαρ και ένα που είναι στενή επαφή πελατών του καταστήματος, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας καθώς επέμεναν να βγουν έξω παρότι είχαν κληθεί να απομονωθούν στο σπίτι τους.

Στη συνέχεια οι τρεις αυτοί επιβεβαίωσαν ότι μολύνθηκαν, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να μπουν σε καραντίνα και σε πάνω από 2.000 να επιβληθούν άλλα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου, σημείωσε ο Παν.

Νωρίτερα σήμερα, η υποστηριζόμενη από το κράτος Beijing Daily έγραψε ότι μια κοινή ομάδα από ένα φάσμα τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών θα εργαστεί για να ερευνήσει και να διαχειριστεί την υπόθεση με το μπαρ.

Όλα τα μπαρ, τα νυχτερινά κλαμπ, οι χώροι για καραόκε, τα ίντερνετ καφέ και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας εξετάζονται, έγραψε η εφημερίδα.

Όλοι οι υπόγειοι χώροι ψυχαγωγίας έκλεισαν και «αυστηροποιείται» η διαδικασία ανάσχεσης της επιδημίας στην πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εφημερίδα έχει επανειλημμένως «φωτογραφίσει» ένα πρόσωπο, που ονομάστηκε Ασθενής Ν.1.991, ως υπαίτιο για την νέα έξαρση.

Οι αρχές του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο αυτό δεν έκανε διαγνωστικό τεστ στο διάστημα μεταξύ της 26ης Μαίου και της 8ης Ιουνίου παρότι είχε επισκεφθεί πολλά εστιατόρια, μπαρ και πολυσύχναστους χώρους εκείνο το διάστημα.

Ο ασθενής έπειτα εμφάνισε πυρετό ως το απόγευμα της 8ης Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στο εν λόγω μπαρ.

Αλλά παρά τον πυρετό επέστρεψε στο μπαρ νωρίς στις 9 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που μερικοί άλλοι πελάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ