ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες - Δεκάδες νεκροί και χωριά βυθισμένα κάτω από το νερό

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές
Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές
ΑΡ

Ινδία: Τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και εκατομμύρια έχουν πληγεί, αντίστοιχη κατάσταση στο Μπανγκλαντές

Τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες ή αφού χτυπήθηκαν από κεραυνούς, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας αλλά και του γειτονικού Μπανγκλαντές έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές --που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους-- όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά.

Στο κρατίδιο Άσαμ, στη βορειοανατολική Ινδία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις, ενώ άλλοι έξι από πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές αρμόδιες για τη διαχείριση καταστροφών. Στο κρατίδιο Μπίχαρ, πιο ανατολικά, από τους κεραυνούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Ρένου Ντέβι, υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών.

Περίπου 5.140 χωριά έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο κρατίδιο αυτό, όπου τον Απρίλιο 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες που τα νερά υποχώρησαν, η στάθμη τους ανέβηκε ξανά τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η εποχή των μουσώνων. Στο γειτονικό κρατίδιο Μεγκαλάγια τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 17 Ιουνίου εξαιτίας κατολισθήσεων.

Καταστροφικές πλημμύρες

Και το Μπανγκλαντές πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πληγεί και δεκάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην περιφέρεια Σίλχετ περίπου 5 εκατομμύρια από τους συνολικά 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι εγκλωβισμένοι από τα νερά.

«Είναι οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και 122 χρόνια στην επαρχία Σίλχετ», δήλωσε ο Ατικούλ Χάκε, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών του Μπανγκλαντές. Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε από τα νερά που έρχονται από τους γύρω λόφους που βρίσκονται στο ινδικό κρατίδιο Μεγκαλάγια.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν πάει σε καταφύγια, αλλά περισσότεροι από 4 εκατομμύρια είναι εγκλωβισμένοι κοντά στα πλημμυρισμένα σπίτια τους, με τις αρχές να δυσκολεύονται να τους προσφέρουν βοήθεια.

«Τα καταφύγια είναι γεμάτα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν και άλλοι έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω της ανόδου των νερών», δήλωσε ο Μοσαράρ Χοσάιν κυβερνήτης της περιοχής.

Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και σε άλλες επαρχίες του Μπανγκλαντές. Στην περιφέρεια Τζαμαλπούρ ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν το παρέσυραν τα νερά. Ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές στη νοτιοανατολική περιφέρεια Τσίταγκονγκ Χιλς, προκαλώντας πλημμύρες στην πόλη- λιμάνι και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ