ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τετραμερής συνάντηση Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών

Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών
Στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ η τετραμερής συνάντηση
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Τουρκία: Τετραμερής συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, με αντιπροσωπείες από το Κίεβο, τη Μόσχα και τον ΟΗΕ

Την επόμενη εβδομάδα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μια «τετραμερής συνάντηση» με αντικείμενο την οργάνωση της διαμετακόμισης σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνάντηση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας, μετέδωσαν ότι η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Το δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «η αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους λεγόμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες».

Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία για να συζητήσει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να εξαχθούν οι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένοι εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στόλο.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιοριστεί ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις