ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο καύσωνας προκάλεσε «ασφυξία» και μαζικό θάνατο στα ψάρια

Ο καύσωνας στη Βρετανία εξουδετέρωσε τα ψάρια
Ο καύσωνας στη Βρετανία εξουδετέρωσε τα ψάρια
Independent

Ο καύσωνας προκάλεσε τον μαζικό θάνατο των ψαριών σε ένα πάρκο του Ντέρμπισαϊρ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες τα ανάγκασε «να λαχανιάζουν για να αναπνεύσουν»

Ο καύσωνας προκάλεσε τον μαζικό θάνατο ψαριών που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, γράφει ο Independent, με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να προτρέπει το κοινό να προσέχει τα ψάρια που βρίσκονται σε κίνδυνο όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα.

Ο καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε τον μαζικό θάνατο ψαριών σε ένα πάρκο στο Ντέρμπισαϊρ, εν μέσω προειδοποιήσεων οτι οι θερμοκρασίες που σκαρφάλωσαν στα ύψη τα έκαναν «να λαχανιάζουν για αέρα».

Περίπου 100 ψάρια κ βρέθηκαν νεκρά στους κήπους του ποταμού Belper, που εκτείνεται δίπλα στον ποταμό Derwent, την Κυριακή, αφού οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου που προκλήθηκε από μια ταχεία αλλαγή της θερμοκρασίας από τις καύσωνες την Παρασκευή, ακολουθούμενη από πτώση της θερμοκρασίας και έντονη βροχόπτωση το Σάββατο.

«Τα ψάρια εξαρτώνται από το οξυγόνο στο νερό για να επιβιώσουν και αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ χαμηλό διαλυμένο οξυγόνο σε ρηχά νερά. Οι κατσαρίδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό, αλλά ευτυχώς άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του κυπρίνου koi δεν επηρεάστηκαν».

Η υπηρεσία είπε ότι είχε αφαιρέσει τα νεκρά ψάρια και ανέπτυξε δύο αντλίες για τον αερισμό του νερού. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης ή χημικών ουσιών ευθύνονται για τη θνησιμότητα των ψαριών» πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Ένας εκπρόσωπός της είπε: «Ο ποταμός Teme και ο ποταμός Redlake συχνά στεγνώνουν στο ανώτερο τμήμα τους κατά τη διάρκεια ξηρών καιρικών συνθηκών, προσκολλώντας ψάρια σε πισίνες. Λόγω των σημερινών χαμηλών ροών νερού, υπάρχουν ψάρια που έχουν εγκλωβιστεί σε πισίνες και αν αφεθούν, αυτές οι πισίνες θα στεγνώσουν και τα ψάρια θα χαθούν».

«Ο ζεστός καιρός μπορεί συχνά να οδηγήσει στην ανάπτυξη φυκιών ή να κάνει το νερό πολύ ζεστό, γεγονός που δυσκολεύει την αναπνοή των ψαριών. Τα ψάρια παρατηρούνται συχνά να λαχανιάζουν για αέρα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ben Bellamy, ο οποίος συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Belper, είπε γίνονται προσπάθειες για αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι ψαριών. «Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να πετάνε ψωμί στη λίμνη για τις πάπιες δε βοηθάνε, γιατί αυτό δημιουργεί υπερβολικά θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ανθίζουν τα φύκια», είπε.

Η προσβολή από γαλαζοπράσινα φύκια έχει επίσης κατηγορηθεί για τον θάνατο χιλιάδων ψαριών στο Richmond Park της Γλασκώβης. Τα ψάρια εντοπίστηκαν να επιπλέουν σε μια λίμνη νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφεραν οι Glasgow Times. Οι συγκεντρώσεις των φυκιών αυξάνονται κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου βίωσαν έναν δεύτερο καύσωνας μέσα σε λίγες μέρες, με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται στους 28 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας έφερε τρεις συνεχόμενες πιο ζεστές μέρες του χρόνου.