ΚΟΣΜΟΣ

Παθιασμένη με την Ελλάδα η υφυπουργός του Μακρόν που κατηγορείται για βιασμό - Οι αναρτήσεις της

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Ιnstagram

Πρώην ευρωβουλευτής και γυναικολόγος με ειδίκευση στην ενδομητρίωση, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου αντμετωπίζει δύο καταγγελίες για βιασμό

Η 46χρονη μαιευτήρας-γυναικολόγος Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες. Ήταν ευρωβουλευτής από το 2019, αλλά συνέχισε να ασκεί την πρακτική της στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin στο Saint-Mandé.

Ευρωβουλευτής με το κόμμα «Εn Marche» του Μακρόν από το 2019, έλαβε το Βραβείο για τη «Γυναίκα με τη μεγαλύτερη Πολιτική Επιρροή» πέρυσι. Μιλάει τέσσερις γλώσσες και σε ηλικία 18 ετών πήγε να σπουδάσει ιατρική στην Ιταλία πριν εγκατασταθεί στο Στρασβούργο, εγκαινιάζοντας «μία καριέρα που εντυπωσιάζει όποιον τη συναντήσει» όπως έγραφε η Parisien. Είναι εκείνη που εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Covax, το πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να επωφεληθούν από τα εμβόλια.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει «βαθύτατα Ευρωπαία».Στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης ειναι συχνές οι αναφορές της στην Ελλάδα και οι φωτογραφίες της απο τα ταξίδια της στη χώρα μας.

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», αναφέρει σε μία από τις αναρτήσεις της, επικαλούμενη τον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ σε μία από τις φωτογραφίες ποζάρει χαμογελαστή με τον Στέφανο Τσιτσιπά.

«Είναι μαχήτρια, γεννήθηκε στη Σπάρτη, αυτό τα λέει όλα», χαμογελάει η φίλη της Φλορένς Γκαλ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την παρουσίασε τομ περασμένο Ιανουάριο για τη βελτίωση της διάγνωσης και της αναγνώρισης της ενδομητρίωσης, σύμφωνα με τη Florence Gall.

Η καταπολέμηση αυτής της ασθένειας ήταν και ο πρωταρχικός της στόχος ως μαιευτήρας γυναικολόγος που εργάστηκε μεταξύ άλλων στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin στο Saint-Mandé. Αυτό είναι που την έκανε να μετακομίσει στη Γαλλία το 2007, αφού έλαβε ειδικότητα στη θεραπεία της ενδομητρίωσης με μη επεμβατική χειρουργική.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δημιούργησε τον σύλλογο Info-endometriosis με τη Ζιλί Γκαγιέ, τη σύζυγο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Η Χρυσούλα είναι σκληρά εργαζόμενη, τελειομανής. Όταν της ανατίθεται μια αποστολή, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την πετύχει», λένε οι συνεργάτες της.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία συμμετείχε στην κεντρώα ομάδα Renew Europe, εργάστηκε για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Μια «δέσμευση» που υποσχέθηκε να συνεχίσει ως υφυπουργός Εξωτερικών. Πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας στο Παρίσι, μετά από δυο μηνύσεις εναντίον της για βιασμό. Τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο θέμα με τις καταγγελίες να αφορούν στην εποχή που ασκούσε το επάγγελμα της γυναικολόγου