ΚΟΣΜΟΣ

Sunday Times: Σακούλες με 3 εκατ. ευρώ έλαβε ο πρίγκιπας Κάρολος από Σεΐχη του Κατάρ

Sunday Times: Σακούλες με 3 εκατ. ευρώ έλαβε ο πρίγκιπας Κάρολος από Σεΐχη του Κατάρ
AP Photo

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι ένας υψηλόβαθμος πολιτικός από το Κατάρ έδωσε τσάντες γεμάτες με μετρητά αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρίγκιπα Κάρολο.

Μεταξύ 2011 και 2015, ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα «HBJ», συναντήθηκε πολλές φορές με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρήματα παραδόθηκαν στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου τη μία φορά μέσα σε μια βαλίτσα, την άλλη σε σακβουαγιάζ και σε σακούλες από το πολυκατάστημα Fortnum & Mason.

Ο Πρίγκιπας παρέδωσε αμέσως το ποσό σε βοηθούς του που κανόνισαν να περάσουν τα χρήματα στο σύνολό τους στη φιλανθρωπική οργάνωση, αφού πρώτα τα μέτρησαν με το χέρι.

Συγκεκριμένα, τα μετρητά συγκεντρώθηκαν από την ιδιωτική τράπεζα Coutts, της οποίας οι πλούσιοι πελάτες περιλαμβάνουν τη βασίλισσα, και κατατέθηκαν απευθείας στους λογαριασμούς του Φιλανθρωπικού Ταμείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF).

Ένας εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε: «Οι φιλανθρωπικές δωρεές που ελήφθησαν από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ διαβιβάστηκαν αμέσως σε ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Πρίγκιπα που πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο και μας διαβεβαίωσαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κάρολος ενήργησε παράνομα προσφέροντας κάτι σε αντάλλαγμα για τις δωρεές. Ωστόσο το επεισόδιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα απώτερα κίνητρα του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου.

Ποιος είναι ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι

Ο σεΐχης θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» έπειτα από τις επενδύσεις του στη βρετανική πρωτεύουσα και την επιρροή του στο ταμείο που διαχειρίζεται το αποθεματικό του Κατάρ. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Αλ Θάνι έχει παραδεχτεί ότι υπό την πρωθυπουργία του το Κατάρ «ίσως» χρηματοδότησε το συριακό παράρτημα της Αλ Κάιντα εν αγνοία του.