ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακό Μουσείο Λωζάνης: Η αναβίωση των Αγώνων μέσα από τα εκθέματα

Ολυμπιακό Μουσείο Λωζάνης: Η αναβίωση των Αγώνων μέσα από τα εκθέματα
Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

Η μεγάλη παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε ένα μουσείο στολίδι στη Λωζάνη.

Το Ολυμπιακό Μουσείο ή στα γαλλικά «Musée Olympique» βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας και φιλοξενεί εκθέματα από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες έως σήμερα συμπεριλαμβανομένου και αντικείμενα των αθλητών.

Συνολικά το μουσείο περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα και δικαίως θεωρείται το μεγαλύτερο αρχείο στον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες αθλητές που έχουν αφήσει κάποιο αντικείμενό τους ως έκθεμα.

Η Ελλάδα έχει κύρια θέση μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο από την στιγμή που μπεις στην πρώτη έκθεση. Η ξενάγηση ξεκινάει με θέμα τον «Ολυμπιακό Κόσμο» και την ιστορία των Αγώνων, συνεχίζει με τα «Ολυμπιακά Παιχνίδια» που περιλαμβάνει εκθέματα και αντικείμενα από τους Αγώνες ή τους αθλητές και ολοκληρώνεται με το «Ολυμπιακό Πνεύμα».

Το μουσείο βρίσκεται στη Λωζάνη, σε μια από τις πιο κεντρικές και όμορφες πόλεις της Ελβετίας, η οποία βρέχεται από τη Λίμνη της Γενεύης. Συγκεκριμένα είναι στην περιοχή Ούτσι παραλιακά της Λωζάνης. Η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκεται στο Βίντι δυτικά του Ούτσι.

Ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του 1993 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο. Υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό του ήταν ο Μεξικανός αρχιτέκτονας Πέδρο Ραμίρες Βάσκες, μέλος της ΔΟΕ, και ο Ζαν Πιερ Καχέν.

Το Ολυμπιακό Μουσείο ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς το 1995.

Το Ολυμπιακό Μουσείο εξωτερικά περιλαμβάνεται από ένα μεγάλο πάρκο, το οποίο έχει πολλά έργα τέχνης σχετικά με τον αθλητισμό. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γλυπτά είναι «Ο Αμερικάνος Αθλητής» του Γάλλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν και «Οι ποδοσφαιριστές» της Νίκι ντε Σαντ Φαλέ . Στα σκαλιά της εισόδου αναγράφονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις χώρες που διοργανώνονται.