ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν ενισχύει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη - Τι ανακοίνωσε πριν το τετ α τετ με Ερντογάν

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΑΡ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα από την Μαδρίτη την ενίσχυση στις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ με αμερικανικές δυνάμεις, λέγοντας ότι η συμμαχία το χρειάζεται περισσότερο σήμερα «από ποτέ» ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του. Το ΝΑΤΟ θα «ενισχυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις σε κάθε τομέα: γη, αέρα και θάλασσα», είπε στη Σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

Mπάιντεν και Ερντογάν στην προηγούμενη συνάντησή τους στη Σύνοδο της ομάδας G20Α.Ρ

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των αντιτορπιλικών που εδρεύουν στη Ρότα, στη νότια Ισπανία, από τέσσερα σε έξι, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι μία από τις πολλαπλές ανακοινώσεις που θα έκαναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συμμαχίας στην περιοχή .

«Οι νέες δεσμεύσεις θα αποτελέσουν μια εντυπωσιακή επίδειξη συμμαχικής ενότητας και αποφασιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να «εξαφανίσει» την ουκρανική κουλτούρα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη.

«Μερικές φορές νομίζω ότι ο στόχος του Πούτιν είναι απλώς να αλλάξει κυριολεκτικά ολόκληρη την κουλτούρα να εξαφανίσει την κουλτούρα της Ουκρανίας με τις ενέργειές του», είπε. Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε πει οτι οι πρόσθετες δυνάμεις θα επικεντρωθούν στη Βαλτική, τα Βαλκάνια και στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία.

Το τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν

H ανακοίνωση Μπάιντεν σημειώθηκε λίγες ώρες πριν απο το «ραντεβού» του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Αναλυτές θεωρούν ότι η συνάντηση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο να καμφθεί η αντίστασης της Άγκυρας στις ενταξιακές προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Οι δύο ηγέτες είχαν ψυχρή σχέση μετά την εκλογή του Μπάιντεν λόγω της ανησυχίας που είχαν εκφράσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον Ερντογάν. Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Οκτώβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη.

«Μιλήσαμε με τον κ. Μπάιντεν σήμερα το πρωί και εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε απόψε ή αύριο. Είπαμε ότι είναι δυνατό», είπε χθες ο Ερντογάν, αναχωρώντας για την ισπανική πρωτεύουσα.

Σχετικές ειδήσεις