ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως εμποδίζει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως εμποδίζει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
AP Photo

Η Μόσχα κατηγόρησε χθες Κυριακή δυτικά κράτη πως αποτρέπουν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία διότι ο σκοπός τους είναι να τραβήξει ο πόλεμος σε μάκρος.

«Τώρα είναι η στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχηματίζουν τα πάντα στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τόνισε, η Δύση δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς ούτε «να σκεφτούν την ειρήνη», ούτε «να μιλήσουν για αυτή», ούτε «να συζητήσουν» με τη ρωσική πλευρά. Αναφερόταν σε δηλώσεις δυτικών πολιτικών, που ανέφεραν πως δεν θέλουν να ασκήσουν καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μολαταύτα η στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις θα έρθει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. Ο κ. Πεσκόφ διεμήνυσε ξανά πως για να αποκατασταθεί η ειρήνη, το Κίεβο θα χρειαστεί να αποδεχθεί τις αξιώσεις της Μόσχας — οι οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, από το 2014, και επίσης την αναγνώριση της απόσχισης των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ. Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις απαιτήσεις αυτές.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων