ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσαβούσογλου διαστρεβλώνει ξανά την αλήθεια: Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε να μην πάρουμε τα F-16

O Mεβλούτ Τσαβούσογλου
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου
ΑΡ

Νέα πρόκληση απο τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα F-16, κατηγόρησε το ελληνικό λόμπι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκαναν τα πάντα για να αποκλείσουν την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV «στοχοποίησε» για μία ακόμη φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει σαν τον μοναδικό υπεύθυνο για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα.

«Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα» είπε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες... Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει 'μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο Τσαβούσογλου για μία ακόμη φορά ανέβασε τον τόνο κατά της Ελλάδας, αποφεύγοντας ωστόσο τεχνηέντως να πει πως η χώρα του βρίσκεται εκτός του προγράμματος των F-35 και υπάρχει αντίδραση των ΗΠΑ για τα F-16, λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.